· · Коментари: 0
НЕ РАДИТЕ ТО!

Ових 12 ствари уништавају мозак, а радите их свакодневно

Разне навике могу озбиљно да угрозе ваш мозак, а да ви нисте ни свесни до које мере је то могуће.

1615487436_Depositphotos_23151598_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Као и други органи, мозак може да претрпи разна оштећења, чак и она која нису превише очигледна. Свакодневне навике које имају негативан утицај на мозак: 

Недостатак комуникације

Само 10 минута комуникације дневно повећава менталне способности. Уопште није неопходно да изађете и разговарате са првом особом коју видите, разговор са пријатељицом или рођаком путем телефона такође стимулише мозак.

Прочитајте још: Да бисте били срећни урадите ових 5 ствари свакога дана пре 10 сати ујутру

Превише шећера

Према истраживању, велика количина шећера негативно утиче на неуротрофични фактор мозга који је одговоран за производњу неурона.

Он је веома важан за формирање дугорочне меморије и учења.

Недостатак вежбања мозга

Према научницима, врхунац продуктивности мозга је достигнута од 16 до 25 године, након чега полако опада. Међутим, обимна истраживања су показала да редовно вежбање мозга (читање, решавање загонетки) може знатно да побољша његове перформансе, чак и код људи који имају прве знаке сенилне деменције.

Прочитајте још: Спавајте здраво и квалитетно: Ево како добар сан утиче на здравље човека

Прескакање доручка

Студије показују да деца која доручкују редовно праве много боље резултате у школи, нарочито у науци. Прескакање доручка узрокује смањење нивоа глукозе у крви, што негативно утиче на функционисање мозга.

Брза храна

Превише брзе хране у исхрани и константно преједање негативно утичу на везе између можданих ћелија. Поред тога, конзумирање превише брзе хране може изазвати депресију.

Сладолед

Сладолед може да изазве изненадну главобољу. Верује се да он и све хладне посластице смањују крвне судове. Тело, покушавајући да спречи хипотермију, шаље топлу крв у мозак, што заузврат шири крвне судове.

То је разлика, према научницима, зашто долази до главобоље.

Прочитајте још: СПАСОНОСНО уље за ЖЕНЕ: Што пре га направите, јако је добро за све врсте женских обољења

Мобилни телефони

Студија са пацовима показала је везу између рака мозга и употребе мобилних телефона. Међутим, не би требало да избацујете свој паметни телефон.

Уместо тога, лекари саветују да користите звучник или слушалицу за разговоре и да не постављате телефон близу јастука док спавате.

Покривање главе током спавања

Када спавамо покривајући главу ћебетом, смањимо количину кисеоника који улази у наше тело, јер у овом случају морамо да дишемо већ "рециклирани" ваздух који је засићен угљен-диоксидом.

Ово ствара недостатак кисеоника за наш мозак.

Прочитајте још: Умотајте ноге у фолију: Оно што се деси за 1 сат изненадиће и вашег доктора!

Дехидратација

Као што знате, људски мозак је 70-80% воде. Поред тога, вода је одговорна за испоруку неопходних супстанци у мозак. Мозак делује најефикасније када нема Х2О.

Алкохол

Према истраживању, конзумирање алкохола уништава везе између можданих ћелија. Међутим, постоје добре вести: за оне који престају да пију алкохол, мозак се на крају враћа у нормалу.

Прочитајте још: Зауставите дуг и исцрпан период пандемије: ОВЕ намирнице ће нам повратити енергију и продуктивност на послу!

Пушење

Као што је истраживање показало, пушење не води само ка фаталним обољењима, већ и на смањење дебљине можданог кортекса.

Таква оштећења могу значајно утицати на менталне способности, јер је овај део мозга, између осталог, одговоран за размишљање. 

Недостатак вежбања

Мозгу је потребна редовна обуку. У једној студији утврђено је да физичке вежбе имају благотворно дејство на дуготрајну меморију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.