· · Коментари: 0
објашњење

Да ли сте се питали зашто је снег БЕЛЕ БОЈЕ? А постоји и плави, црвени и розе!

Снег је сачињен од стотина минијатурних кристала леда који имају различит облик и структуру.

1610956166_Depositphotos_6892995_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Када снег падне, свет побели, док су вода и лед безбојни. Како безбојна вода добије белу боју и зашто је снег бео, одговара професор физике Кенет Либрехт са Калифорнијског института за технологију.

Прочитајте још: Мушкарац (40) се обријао први пут после 10 година, а реакција његове жене је несвакидашња (ВИДЕО)

- Ако узмете парче стакла, које је такође провидно, ударите га чекићем и смрвите у мале парчиће стакла, они ће такође бити бели - каже Либрехт за „Лајвсајенс“.

Објашњава да је кључ у томе каква је интеракција светла са површином какво је стакло у односу на оно са површином састављеном од великог броја комадића, а то се може применити и на снег.

Како је установљено истраживањима оптике, када светло падне на неки објекат, оно кроз њега пролази, он га упија или рефлектује. Када светло падне на глатку површину, као што су стакло или лед, његов видљиви спектар пролази кроз њу, а да му пут простирања није измењен.

Пошто људско око може да види само објекте тако што се се светлосни таласи од њих одбијају, или их они упијају, према научном објашњењу, стакло или лед изгледају провидно.

Међутим, у случају сломљеног стакла, постоји велики број неједнаких површина. Када светло падне на њих, оно се рефлектује и расипа у различитим смеровима.

Фото: Депосит

Прочитајте још: ЈЕЗИВО: Ронилац је био ЗГРОЖЕН оним што је видео у подруму, а сада је то Градска кућа

Исто то се догађа и код снега, који је сачињен од стотина минијатурних кристала леда који имају различит облик и структуру.

Будући да ти кристали једнако одбијају светлост, његови зраци укључују све таласне дужине видљивог спектра (црвену, наранџасту, жуту, зелену, плаву, тамноплаву и љубичасту), које заједно, када се „помешају“, изгледају бело. Због тога наше очи виде снег као бео.

Снег може да поприми и друге боје.

Либрехт објашњава да сметови снега, ледени брегови или глечери могу понекад да изгледају плаво када светлост уђе кроз њихове пукотине. Док ова светлост путује кроз снег или лед, безбројни ледени кристали је расипају. Што даље путује, то се више расипа. Будући да вода и лед апсорбују више црвене него плаве светлости, снег или лед изгледају као да су плави.

Прочитајте још: Како је син поклоном расплакао оца: Видео обилази свет (ВИДЕО)

Позната је и појава црвеног или ружичастог снега, а она настаје од одређене врсте алги која живи у хладној води унутар снежних наноса. Такође, и други организми или материје у снегу могу му дати другу боју осим беле. Либрехт наводи да због тога снег заправо може имати било коју боју из спектра дугиних боја.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.