· · Коментари: 1
КИЧМА

Ненад је СРПСКИ ДОКТОР, лечи кичму и оперише БЕЗ ОПЕРАЦИЈЕ - Болови као руком однешени!

Револуционална метода без операције решава пацијенте бола у крсном делу кичме, а спроводи се у КБЦ Земун.

pjimage--2--5ee0d4926e3dd.jpg

Дегенеративне болести кичме често у потпуности ремете живот, а решења која им се нуде нимало нису једноставна. Морају да бирају између компликованих, понекад неизвесних операција или мукотрпног дугорочног вежбања под надзором физијатра и физиотерапеут.

Прочитајте још: СВЕТОМ се шири нова епидемија: Карцином који најчешће напада жене, а нема СИМПТОМА

Најучесталија дегенеративна промена на кичменом стубу је, народу добро позната, дискус хернија. Реч је о померању дискуса из међупршљенског простора у слабинском, односно крсном делу кичме.

Фото: Депозит

- Ова дегенеративна болест је резултат нормалног трошења или оштећења једног или више дискова, која често доводи до уклештења нервног корена и обавезне појаве болова у леђима или екстремитетим - аобјашњава неурохирург др сц. мед. Ненад Живковић из КБЦ Земун.

Чак 80% становништва трпи бол у кичми.

Чак 80 одсто становништва жали на бол у слабинском делу кичме, а често је тај бол проширен и на ногу.

- Одговор се делом налази у пасивном начину живота, а делом у самим дегенеративним променама међупршљенског диска, али у сваком случају, ово је један од најчешћих разлога за одсуствовање са посла и одлазак код лекара - истиче др Живковић.

Кичма боли због пасивног начина живота.

У лечењу ових дегенеративних процеса доктор примењује мање инвазивне методе. Једна од њих је перкутана декомпресија ласерског диска (PLDD), која се скоро две деценије у свету користи као алтернатива оперативном лечењу дискус херније.

Како се изводи?
Поступак се изводи у локалној анестезији и траје око 15 минута. У средину диска се убацује шупља игла, а кроз њу ласерско влакно. Применом те ласерске енергије смањује се волумен, што доводи до структурних промена у диску. Смањењује се притисак нервног корена и ослобађа од радикалног бола. Истраживања су показала да је успешност ове методе од 70 до чак 90 одсто у великим серијама.

- Лечење се изводи преко коже, због чега је период опоравка знатно краћи него у конвенционалној хирургији - истиче др Живковић.

Прочитајте још: Тара је бивша зависница од ШЕЋЕРА, успела је да осмисли паметан СЛАТКИШ и постане МИЛИОНЕРКА (ВИДЕО)

За разлику од других ткива у телу, кичмени диск има веома низак доток крви која обезбеђује потребне хранљиве материје и матичне ћелије неопходне за регенерацију. Због тога се сматрало да ако се диск једном повреди, не може да се поправи. Међутим, развојем биорегенеративне медицине то мишљење је промењено.

Регенеративна терапија матичним ћелијама уместо операције кичме, да би се олакшао хронични бол у доњем делу леђа изазван дегенеративном болешћу диска, показала се врло ефикасна.

- На овај начин блокира се упала и лучење упалних фактора, а диск се рехидрира стимулацијом производње матичних ћелија у њему - закључује доктор.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.