Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВЕЛИКА УМЕТНИЦА

Исидора Секулић је Иви Андрићу замерила једну ствар: Да ли је била у праву?

Исидора Секулић важила је независну, јаку и образовану жену.

1628167392_Untitled.png
ФОТО: Принтскрин/ Инстаграм/ рсербица
Oglas

Када је била мала, вршњацима је сметало њено знање. Када је одрасла, сматрали су је једном од најумнијих жена Србије. Говорила је седам језика и изврсно познавала књижевност и уметност. Писала новеле, студије, есеје. Прва жена академик у Србији.

Живела је сама, без мужа, деце, издржавала се сопственим радом, портрет жене који није ни мало уобичајен за почетак двадесетог века.

Прочитајте још: Десет љубавних цитата ВЛАДЕТЕ ЈЕРОТИЋА: "Читаво човечанство одржавају људи који су у стању волети!" (ВИДЕО)

Борба између мушког и женског принципа.

У јавности је увек представљала своју снажну страну, готово мушку. Нису је занимали послови домаћице, као ни кување, јела је по кафанама, а своје ученице је волела да води по фудбалским утакмицама.

Женски ликови у књигама
Исидора је помно пратила како се представљају женски ликови, па је тако прокоментарисала женске ликове у делима Иве Андрића: " Примитивна, путена, једнолика жена је ту да би је мушкарац вијао, мамио, плашио, ловио и имао; или да мушкарцу причини неко страдање и тако крене у њему погано или право јунаштво. Жене су сакривене, споредне, испод живота, и нису личности него једино покретне снаге." 

Карактеристике које је приписивала женама, попут оговарања и празних наклапања, Исидора није могла да поднесе.

Најдубље, женске тежње, крила је дубоко у себи, што ће у открити у интевјуу, Милошу Црњанском. Током разговора, желео је да добије потврду од ње да је срећна у својој самоћи, међутим, Исидора га је изненадила одговором.

"Са феминистичким напорима се прво идентификовало било: збрисати кућу, тиранију домазлука и породице, а ја мислим да бих, као и свака жена, могла бити срећна само у породици.”

Женско питање и еманципација је било једно од водећих питања почетка 20. века, а Исидора нипошто није била класична феминисткиња, чак се дивила поједином "типично мушком" размишљању.

„Мене је васпитао мушкарац, отац. А то је оставило трага на мом карактеру и стваралаштву. Не волим празна наклапања. Ако нема шта да се каже, боље је ћутати.” 

Прочитајте још: Никола Тесла је помоћу ових трикова вежбао мозак: Три навике највећег генија које ће вам променити живот!

„Чим нема жене у кући, живот има виши стил.”

Борба за "женску ствар".

Ипак, Исидора се ватрено борила за "женску ствар". У својој земљи желела да пробуди женску свест. Она је постала дописни секретар Међународног Савеза жена и учествовала је у конгресима женских друштава који су се борили за родну равноправност. 

После многих, узалудних покушаја да овдашње жене покрене на акцију, поготово након неуспелог покушаја да за Нову Европу, посвећену женама, сакупи чланке на Конгресу културних женских друштава у Љубљани, Исидора одлучује да ту борбу напусти. Она је тада донела одлуку да више никада неће учествовати у женским друштвима и њиховим часописима.

Залагала се за женске слободе и патријархалне вредности, али у једном измењеном облику. 

 „Жене данас смеју скоро све што и мушкарци, премда то увек не желе и увек не могу.”

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas