Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
корона

Научници утврдили КОЛИКО ДУГО ТРАЈЕ ИМУНИТЕТ на КОВИД-19

Колико смо безбедни?

1606133329_Depositphotos_359809524_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Колико дуго траје имунитет на корона вирус? Ово је питање које већ месецима уназад интригира научну заједницу, а претпоставке и ставови се непрестано мењају. Ново истраживање тврди да је реч о годинама, а можда чак и деценијама, како пише "Њујорк тајмс".

Осам месеци након инфекција већина људи која се опоравила још има довољно имуних ћелија које могу да се одбране од вируса и спрече болест, показују нови подаци. Спора стопа краткорочног опадања указује на то да одбрамбене ћелије могу да постоје у телу још веома, веома дуго.

Прочитајте још: Од овог минерала "БЕЖЕ" вируси! Ево где га има највише

Истраживање је спроведено на калифорнијском Ла Јолла институту за имунологију, а објављено је на Интернету, али још увек није урађена рецензија, нити је објављено у неком научном часопису. С друге стране, то је до сада најопсежнија и најдуготрајнија студија имунитета на ковид-19.

Фото: Пиксабеј

- Та количина меморије вероватно би спречила велику већину људи да дуги низ година добије тежак облик болести, онај за хоспитализацију - каже Шејн Кроти, вирусолог и један од аутора студије.

Прочитајте још: Наука објашњава: Како је повезано прање зуба са СРЧАНИМ УДАРОМ

Овакви резултати требало би да донесу одређену дозу олакшања стручњацима који су забринути да би имунитет могао да буде краткотрајан и да би вакцина морала да се прими више пута како би се пандемија држала под контролом, пише "Њујор тајмс".

Ово истраживање се поклапа с још једним недавним истраживањем - да они који су прележали САРС, изазван другим корона вирусом, и даље носе одређене важне имуне ћелије иако је прошло 17 година од опоравка.

Прочитајте још: ЦВЕКЛА јача имунитет, али добра је и због ОВОГА!

Још једна студија објављена прошле недеље открила је да људи који су се опоравили од ковида-19 имају моћне и заштитне имунолошке ћелије, чак и када нису откривена антитела.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas