· · Коментари: 0
ПРАВИЛНА ПРИПРЕМА

ПЕЧУРКЕ не треба никад прати, али зато БАНАНЕ и МАНДАРИНЕ ДА: Знате ли које СВЕ намирнице морају "под воду" пре употребе?

Неке намирнице никад не морате прати, док друге морају проћи кроз воду, без обзира што имају кору која се гули.

1629312792_vegetables-6064523_1920.jpg
Фото: Пиксабеј

Вероватно ће вас изненадити податак да се поједине намирнице без обзира на то што имају кору која се не једе, пре конзумирања ипак морају опрати, док се неке друге намирнице, иако делују прљаво, не требају прати готово никад.

У ту другу групу спадају јаја, тестенина и печурке.

Прочитајте још: Невероватан трик који ће вас одушевити: Омекшајте ТВРДЕ БРЕСКВЕ уз помоћ ОВОГ ВОЋА

Јаја

Љуска јајета често садржи посебан премаз како би се јаје заштитило од бактерија. Вода уништава ту заштиту, тако да јаја није добро прати пре одлагања у фрижидер, или пре употребе.

Тестенина

Врхунски кувари кажу да би прање тестенине требало бити противзаконито, јер се на тај начин уклања скроб који је касније потребан да би се сос добро спојио с тестенином.

Кувана тестенина може се ставити под воду једино ако је предвиђена за салате или за припрему азијских јела.

Печурке

Печурке попут шампињона добро апсорбују воду и зато није добра идеја прати их под водом, или још горе, потапати их пре припреме. На тај начин изгубиће еластичност и постати подложније кварењу. 

Ако су баш јако замазане земљом, на кратко их провуците кроз воду и брзо обришите папирним убрусом. Иначе, земља с печурака уклања се меком четкицом.

С друге стране, списак намирница које је обавезно прати пре употребе је знатно дужи.

Воће и поврће с јестивом кором 

Иако такво воће и поврће понекад делује чисто и сјајно, то не значи да га не треба добро опрати под хладном водом. Не користите сапун за то, и добро их пребришите папирним убрусом након прања.

Воће и поврће с кором која се гули 

Без обзира на то што поједино воће и поврће гулите, током тог процеса држите га у рукама и бактерије са коре долазе на вашу кожу, и преносе се даље на огуљени део који једете. Зато је пре гуљења такође важно добро опрати и банане, мандарине, диње, наранџе, и слично воће.

Орашасти плодови

Орашасте плодове треба прати и када су очишћени од љуске јер не можете знати где су све током производње и транспорта били складиштени. Осим тога, прање помаже уклањању и фитинске киселине која их одржава свежим, и штити их од паразита, а може шкодити људском телу. 

Суво воће 

Ова врста воћа сматра се једном од најпрљавијих, посебно ако није паковано, већ се продаје у ринфузи. Сушено воће би требало добро опрати под млазом воде или чак потопити под воду на неколико сати, открива "Bright Side".

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.