Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СВЕСТРАНА НАМИРНИЦА

Шта је БУЛГУР и како се спрема? Препоручује се у свим дијетама! (РЕЦЕПТ)

Булгур остаје једна од најједноставнијих намирница за кување и најсвестранија од интегралних житарица.

1628246007_Depositphotos_89354156_xl-2015.jpg
ФОТО: Депозит
Oglas

Позната по водећој улози у табуле салати, лимунастој блискоисточној салати од житарица са парадајзом, луком и зачинским биљем, булгур пшеница постоји најмање 4.000 година. Вероватно прва погодна храна на свету, производња булгура потиче из медитеранског региона, али се проширила надалеко. 

Прочитајте још: Шта за ручак? Паста са морским плодовима је нешто што свако треба да проба! (РЕЦЕПТ)

Шта је булгур пшеница?

Булгур потиче од испуцалих зрна целог зрна пшенице која се скувају и осуше пре паковања. Као резултат тога, они се кувају много брже од других сорти интегралне пшенице. Булгур је је најјефтинији од свих врста житарица.

Како скувати булгур пшеницу?

Будући да је већ делимично кувано, булгур пшеница се брзо и лако припрема код куће.

Изузетно здрава житарица
Булгур има највишу протеинску вредност од свих врста житарица. Богат је витамином Б, цинком и гвожђем. Пун је дијететских влакана и препоручује се у свим дијетама, јер помаже да лакше смршате.

Већина врста булгур пшенице потпуно се скува за мање од 15 минута, али различите врсте захтевају различито време кувања, па је најбоље увек проверити упутства на паковању.

Уопштено, сједините 2 шоље течности и 1 шољу сувог булгура у лонцу, прокувајте, смањите ватру и држите поклопљено док булгур не омекша, око 12 минута. Пре сервирања исцедите вишак течности и зрна испасирајте виљушком.

Фото: Депозит

Иако се булгур пшеница најчешће налази у салати од табуле салати, можете је користити баш као пиринач или кус -кус, или било које друго жито од целог зрна, попут јечма или киноје. Уместо пиринча, покушајте да упарите своје омиљено поврће или кари са куваном булгур пшеницом од целог зрна. Такође је добар везивни састојак у вегетаријанским или месним пецивима и лоптицама, попут блискоисточног јела званог кибе.

Рецепт за табуле салату

Састојци

  • 2 веће везе першуна (око 450г, 200-230г очишћеног)
  • 130г булгура
  • 100мл кључале воде
  • 6 тањих комада зеленог, младог лука (120-140г)
  • 3 већа парадајза (око 550-600г)
  • 2 кашичице суве менте, може и свежа
  • кашичица соли, бибер по укусу
  • око 80мл маслиновог уља
  • исцеђен сок једног лимуна
  • 1/3 кашичице пимента или по већи прстохват цимета, мускатног орашћица и каранфилића

Булгур ставите у чинију и прелијте кључалом или врућом водом. Оставите да упије течност док не припремите остале састојке. Брзо упија воду, али немојте додавати више, иако вам се чини да је сув. Пре додавања салати, виљушком изломите и добро растресите булгур.

Першун исецкајте најситније што можете (без тврдих делова) и помешајте са осталим састојцима.

Додајте исецкане састојке у булгур, зачините и добро промешајте.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas