Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли знате шта је БУЛГУР? Ево како се спрема

Булгур има дугу историју у блискоисточним, северноафричким и источноевропским кухињама, а релативно недавно је постао популаран и у другим деловима света

1707307440_shutterstock_2391327117.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Да бисте скували булгур, зрна динстајте на рингли или их потопите у врелу течност. Намакање у вруц́ој течности одржава зрна добро одвојенима. Уместо воде, пробајте биљни или пилец́и бујон, млеко или кокосово млеко за више укуса. Планирајте око 30 г сувог булгура по порцији. Можда ћете желети да пробате и турску салату са булгур пшеницом!

Кување булгура

Пустите да у малом лонцу проври 250 мл воде. Додајте 130 г булгура, кратко промешајте и поклопите. Смањите ватру на лагану и кувајте док не омекша, око 10 минута. Кувајте још 5 минута ако је зрно и даље тврдо и додајте мало вреле воде по потреби да се булгур не залепи, то је кулинарски трик за булгур. Када је потпуно куван, склоните лонац са ватре. Оцедите вишак течности и користите виљушку да размутите булгур. Покријте лабаво кухињском крпом и оставите да одстоји пет до 15 минута пре него што сервирате.

Како се сервира

Традиционални блискоисточни рецепти који користе булгур укључују салате, пилав, пуњено поврц́е и често је помешан са пасуљем или сочивом, у куглице или пљескавице. Булгур такође може да се једе као прилог јелу и то мноштву нетрадиционалних јела. Узмите у обзир булгур уз главно јело од пилетине или тофуа и печеног поврц́а или као основу за медитеранску чинију. Можете да га једете и уз грчку салату од пилетине.

Како се чува булгур

Држите суви булгур у оригиналном паковању или у херметички затвореној посуди. Чувајте на сувом месту на хладној собној температури. Кувани или натопљени булгур ц́е трајати до четири дана у фрижидеру или три месеца у замрзивачу. Када омекша, размутите булгур и оставите да се потпуно охлади пре него што га пребаците у херметички затворену посуду за складиштење. Може се користити охлађен, на собној температури или поново загрејан на шпорету или у микроталасној пец́ници.

(Ствар укуса)

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas