· · Коментари: 0
имунитет

Шта све треба да знамо о ВИТАМИНУ Д3? Ево зашто нам је толико потребан

Сунце, море, плажа, витамин Д3. Ако вам није баш најјасније како су ови термини међусобно повезани, ништа не брините, у наставку текста ћемо вам све објаснити.

1616001385_Depositphotos_290523602_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Да ли сте знали да током сунчања и уживања на плажи не уживају само ваша чула, већ и ваш целокупни организам и имуни систем? Разлог је тај што током сунчања и излагања УВБ зрацима ваша кожа производи витамин Д3 из холестерола. Овај тип витамина Д пружа огроман подстицај нормалном функционисању организма, а његов конкретан допринос се у највећој мери огледа у јачању имуног система. Наравно, као и у свему у животу, и у овом случају кључна је мера, због тога не треба претеривати са излагањем сунцу. За свега неколико минута боравка на поподневном сунцу можете добити довољну количину сунчеве светлости, потребне за синтезу прекопотребног витамина Д3. Током најтоплијих дана, препоручљив боравак на сунцу износи свега неколико минута око поднева, како бисте се на прави начин снабдели витамином Д3, а да тако не угрозите здравље. Свако форсирање сунчања у периоду када је сунце тако јако може довести до оштећења коже и озбиљнијих здравствених проблема са њом. Препоручена дневна количина витамина Д3 је око 600 ИУ, мада ово зависи од самог узраста особе.

Прочитајте још: Да бисте били срећни урадите ових 5 ствари свакога дана пре 10 сати ујутру

Витамин Д3 неопходно је уносити јесењих и зимских месеци, када смо посебно подложни вирусима и прехладама. Међутим, узимајући у обзир поднебље у којем живимо, то је практично неизводљиво. Шта чинити тада? Алтернативни начин уноса витамина Д3 су фармацеутски производи који су присутни на тржишту, као и одређене намирнице богате овим витамином, као што су млечни производи, рибље уље и масне намирнице, које многима не пријају. Због тога је идеалан избор за природан унос витамина Д3 управо млеко и млечни производи, поготово они који су додатно обогаћени овим витамином, јер млечне масти које се налазе у млеку омогућавају да се витамин Д3 добро апсорбује.

Недостатак витамина Д3 се манифестује кроз слабљење конкретних функција у организму, које касније доводе до слабљења целокупне здравствене слике.

Како је витамин Д3 изузетно важан за развој и чврстину костију, управо су оне те које страдају у недостатку витамина. Константан бол у костима и мишићима је значајан показатељ да витамин недостаје, а то може довести и до остеопорозе, уколико је недостатак велики и континуиран. Поред тога, сунчев витамин има огроман утицај на расположење. Самим тим, ако вам недостаје витамин Д3 дужи временски период у већим количинама, а ви осећате нерасположење које не можете да припишете неком посебном разлогу, онда је проблем у недовољном лучењу хормона серотонина одговорног за расположење, за чију стимулацију је задужен између осталог и витамин Д3. Дигестивни проблеми такође могу настати услед недостатка витамина Д3. Проблем се огледа првенствено у отежаном раду црева, могућој нетолеранцији на глутен и инфламаторним болестима црева. Алергије су такође могућа опција уколико витамин Д3 није присутан у организму у довољној количини.

Прочитајте још: Спавајте здраво и квалитетно: Ево како добар сан утиче на здравље човека

На крају можемо да закључимо: током лета умерено сунчање пружиће вашем телу довољну количину витамина Д3 за нормално функционисање организма и имуног система, док током јесени и зиме извор витамина Д3 треба да потражите у доступним намирницама, нпр. млеку обогаћеном витамином Д3.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.