Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

ТРИ телефона која су променила историју СРБИЈЕ, а са једног се чуло да ПОЧИЊЕ РАТ (ФОТО)

Када је са фамозног дрвеног телефона, који се јуна 1914. године налазио у Сарајеву, генерал Поћорек позвао Беч практично је означио почетак Првог светског рата.

TelefonLjilja.jpg
Виши кустос Љиљана Ђорђевић Фото: А. М.
Oglas

Прву телефонску везу у Србији успоставио је елкетро-механичар Панта Михајловића 14. марта 1883. године. Панта је добио концесију од српске владе за увођење телефонског саобрћаја у Србији. И тако је све почело.

Прочитајте још: СРБИН ПОДИГАО БУРУ: Јефтовић разоткрио КОД који показује да ће МИЛИОН људи умрети од КОРОНЕ

Телефон краља Петра

Михајловић је толико веровао у "посао века" да је у њега уложио читав мираз своје жене. И све је изгубио. Прву телефонску линију од 300 метара је успео да повуче између кафане "Три листа дувана" до инжењерске касарне на Палилули. Први телефонски разговор обавили су Тихомиљ Николић и инжењерски капетан Коста Радосављевић.

Панта је уложио мираз у "посао века" и све изгубио.

- Чувамо телефон за који претпостављамо да је припадао Панти Михајловићу и да је са њега обављен први разговор у Србији - каже Љиљана Ђорђевић, виши кустос ПТТ Музеја.

Нажалост, осим Ђорђа Вајферта у том тренутку нико други није схватио значај овог открића.

Прва телефонска централа са 50 прикључака је инсталирана 1898. године, а онда је све кренуло, за то време, вртоглавом брзином. До Балканских ратова Србија је била покривена телефонским станицама.

Дете уместо телефона
Када је Панта понудио апотекарима, новинарима и осталим телефонску везу, већина је му је одговорила да ће "дете брже да однесе поруку" од телефона. Сам градоначелник Београда је рекао да би више желео да има калдруму него телефон.
Лични телефон краља Петра за лоше вести.

У Музеју ПТТ чува се још један посебан, редак и непроцењив телефонски апарт. То је први телефон краља Петра Карађорђевића. Нажалост, путем овог телефона је добо доста лоших вести. Он је тај телефон користио само неколико година до 1911. године, јер се технологија брзо мењала, па је Београд за једну деценију добио три централе: прву 1898 са 50 прикључака, па 1902. другу са 1.000 бројева, па 1910. године са 6.000 бројева у Косовској улици. Тада је телефон краља Петра отишао у "пензију".

Телефон који је започео Први светски рат

Ипак, телефон који је променио српску, али и историју света налази се на зиду преко пута Петровог апарата. То је фамозни телефон са којег је генерал Оскар Поћорек јавио да је убијен престолонаследник Франц Фердинанд. У Бечу су били згранути, а коло историјских догађаја је почело да се одмотава. Апарат се налазио у штабу аустријске војске у Сарајеву.

Титов црвени телефон нема бројчаник.

У музеју се налази и Титов "црвени телефон" из 1946. године без бројчаника.

Прочитајте још: Уколико се ОТКРИЋЕ у Сремској Митровици испостави као ТАЧНО, биће промењена читава ИСТОРИЈА СРБИЈЕ

Још један телефон који је одиграо велику историјску улогу налазио се у кафани "Зора". Наиме, у ноћ између 5. и 6. априла пилоти су се окупили баш у кафани "Зора" јер је ту певала Дивна Костић, али и зато што је ова кафана имала телефон.

Када је зазвобио телефон укафани "Зора", певаљка је заћутала и пилоти су устали од стола.

Између песама "Кад би ове руже мале" и "Ој Хитлеру милу ли ти нану, оставићеш кости на Балкану" зазвонио је телефон. Музика је престала, пилоти 6. ловачког пука су устали и полетели. Оборили су 47 немачких "штука", али је њих десеторица погинула.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas