· · Коментари: 0
ЗУБОБОЉА

Вече је, а боли ЗУБ: Ево 5 проверених народних лекова за зубобољу

Ако вас увече заболи зуб потражите спас у кућној апотеци, али не презирите ни неке народне методе лечења.

1616510580_zubobolja.png
Фото: Депозитфото

Одлазак код зубара је још од почетка пандемије ковида компликованији него икад: могуће инфекције боје се и пацијенти и зубари, јер свака интервенција на вилици захтева близак контакт, па чак и они који имају изражене проблеме са зубима одлажу одлазак код стоматолога.

Прочитајте још: Поклања се за 8. март, а вековима се користи као лек против кашља (РЕЦЕПТ)

Ипак, нека стања не трпе одлагање, а чини се да је најнепријатније што може да вам се догоди везано за орално здравље - зубобоља ноћу. Тад више није питање да ли сте спремни да седнете у стоматолошку столицу, јер иако вас бол на то тера, немате много избора с обзиром на то да у то доба мало где можете потражити помоћ.

Каранфилић на зуб је добро проверен лек против бола.

Постоји, ипак, више начина да санирате бол бар до јутра и отварања ординација.

Каранфилић

Ако имате ову биљку у кући, или уље каранфилића, искористите је против зубобоље. Еугенол, једно од главних једињења каранфилића, може да смањи бол у зубима. Он делује као аналгетик, што значи да умртвљује подручје. Да бисте користили каранфилић за зубобољу, намочите млевени каранфилић у води да бисте направили пасту. Затим нанесите пасту на зуб или је ставите у празну врећицу чаја и ставите у уста.

Прочитајте још: Ево како да ЗНАТЕ да ли дете има КОРОНУ или је у питању ДРУГИ ВИРУС! Ово су симптоми

Слана вода
У свакој кући има соли, коју треба растворити у води собне температуре. Слана вода је природно антибактеријско средство, па може смањити упалу.

Чај од нане

Ментол који садржи нана има благи отупљујући ефекат, и може мало да помогне против зубобоље. Лист ове биљке делује антибактеријски, а најбоље је да од њега и припремите чај. Биће делотворнији него чај у кесицама.

Млаким ајем од нане испирајте уста.

Такође се придржавајте правила да чај којим ћете испирати уста буде собне температуре.

Прочитајте још: Смањује несаницу и даје снагу, а веза кошта 50 динара

Пробајте да хладите образ са стране где боли. Као и код сваке упале, хлађење може да помогне. Узмите лед, умотајте га у пешкир и држите на образу 15 минута, направите паузу од пола

Фото: Депозит

Орални лекови

У свакој кући сигурно постоји на залихама бар неки лек против болова. Не оклевајте да га узмете, иако нисте присталица олаког узимања таблета. Бол неће проћи сам, а додатно ће вас исцрпети несаница и раздражљивост као њене последице.

Максимум две таблете смеју да се узму

Ако бол не умине после првог лека, можете у размаку два или три сата да узмете још једну дозу, али никако више од тога. Јер, ако нису помогле две таблете, неће ни трећа.

Прочитајте још: Бели лук помаже код ХЕРПЕСА, ево и како

Бели лук

Антибактеријски ефекат белог лука може помоћи у убијању бактерија у устима. Алицин, главно једињење белог лука, има снажно антибактеријско дејство које може помоћи у убијању бактерија у устима које доводе до шупљина и болова у зубима.

Чен жважите, не мора да се гута!

Онима који не воле бели лук тешко да ће ова врста лечења бити прихватљива, бар док болови не постану такви да више немају другог избора. Препорука је да се чен једноставно жваће са стране где је болни зуб.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.