Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Девет трикова који ће вам помоћи да НЕУТРАЛИШЕТЕ МИРИС БЕЛОГ ЛУКА У УСТИМА: Ове намирнице решиће проблем непријатног задаха

Ублажите непријатан задах на природне начине

1660567667_ji-jiali-r8ySJfxvESQ-unsplash.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Непријатан задах није разлог за избегавање белог и црног лука јер су њихове здравствене добробити вредне тога. Само је важно знати како се решити задаха који остаје после њихове конзумације, а тај проблем је могуће неутралисати одређеним намирницама.

Побрините се да вам једна од следећих намирница буде при руци како бисте ублажили укус лука у устима.

1. Припремите воду с лимуном

Чаша воде с лимуном након оброка је природно средство за освежење и испирање усне дупље због лимунске киселине која помаже да се неутралише непријатан мирис. За брзинско решење довољно је да грицкате кришку органског лимуна или његову корицу.

Супену кашику сока од лимуна додајте у шољицу воде и промешајте. Исперите уста овим раствором најмање 2 – 3 пута, или по потреби. Такође, попијте чашу воде с лимуном након сваког оброка богатог белим луком.

Прочитајте још: "Ово је грозно": Да ли знате да су дрвене варјаче легло прљавштине? Очистите их помоћу овог трика

2. Поједите јабуку

Природни ензими у јабукама помажу у разградњи сумпорних једињења. Једна студија потврдила је да хемијски састав сирових јабука освежава дах. Једноставно поједите свежу јабуку или попијте свеже исцијеђени сок. Не само да ће помоћи у уклањању наслага са зуба, већ ће и помоћи устима да створе више пљувачке, што је природан начин борбе против лошег задаха.

Од воћа су посебно ефикасне јабуке, крушке, шљиве, кајсије и грожђе.

3. Попијте чашу млека

Пуномасно млеко може значајно смањити концентрацију сумпорних једињења које производи бели лук, што студије и потврђују. Због високог садржаја воде и масти ефикасни је кућни лек који ублажава укус лука у устима.

Ако у млеко додате зачине попут цимета, каранфилића, кардамома или ђумбира, додатно ћете смањити концентрацију јаких мирисних једињења и ублажити дуготрајан мирис белог лука.

Осим млека можете испробати и напитак од јогурта са свежом наном, познат под именом ласси.

4. Жваћите свежи лист першуна

Свежи мирис першуна може прикрити непријатан мирис белог лука. Першун је један од најјачих биљних савезника против лошег даха, захваљујући моћном освеживачу хлорофилу којим обилује. Својим снажним противупалним својствима делује као природни чистач усне дупље, остављајући је чистом и без мириса.

Сажваћите неколико свежих листића першуна након сваког оброка, за свеж, угодан дах. Уз першун, можете користити и свеже листове салате, жалфије или нане.

5. Мућкајте уље у устима

Мућкање уља у устима је древна пракса у аyурведској медицини којом се уклањају бактерије, контролише лош задах, избељују зуби, јачају десни те се на природан начин одржава орална хигијена.

Ставите супену кашику хладно цеђеног сусамовог или сунцокретовог уља у уста. Мућкајте уље полако по усној дупљи, 15 – 20 минута. Након тога испљуните. Никако немојте прогутати! Користите ову технику свако јутро и током дана, по потреби.

6. Исперите уста содом бикарбоном

Сода бикарбона је још један брзи кућни лек. Својим високим киселим својством одржава пХ равнотежу у устима, спречава раст бактерија и помаже да се неутралише укус белог лука у устима.

Прочитајте још: Храна која расхлађује током високих температура: Једно јело нико није очекивао на листи

Додајте чајну кашичицу соде бикарбоне у топлу воду заједно с мало морске соли. Све измешајте док се састојци не растопе у води. Употребите овај раствор као водицу за уста. Промућкајте је неколико пута у устима док се не решите непожељног мириса.

7. Жваћите каранфилић

Пупољци каранфилића освежавају дах, дезинфикују усну дупљу и својим ароматичним својствима уништавају бактерије одговорне за настанак лошег задаха. Њихов снажан и пријатан мирис придоноси освежавању даха.

Каранфилићи су добри и за јачање имунитета, док истовремено подстичу пробавни систем на правилан рад. Узмите 2 – 3 пупољка каранфилића и лагано их жваћите, како би се ослободило њихово лековито уље.

Осим каранфилића, могу помоћи и мирисне семенке коморача, аниса и кардамома.

8. Пијте воду након јела

Испијање пуно течности током дана може бити одлична стратегија за спречавање лошег задаха. То је делимично зато што сува уста могу повећати производњу сумпора који доводи до лошег задаха. Вода пак спречава дехидрацију и осигурава довољну производњу пљувачке. Вода или друге течности такође могу помоћи у испирању уста како бисте уклонили заостале честице хране или бактерије јер оне могу допринети непријатном мирису.

Побрините се да свакодневно попијете бар два литра воде.

9. Пијте топли зелени чај

Зелени чај има врло висок садржај антиоксиданса који се називају полифеноли. Као и код ензима у јабуци, полифеноли су биљне хемикалије које помажу да се неутралишу једињења сумпора које ослобађају бели и црни лук.

Попијте врућу шољицу зеленог чаја након оброка. Топли напитак ће испрати уље из белог лука које се задржало на језику или зубима и помоћи у освежавању усне дупље.

Прочитајте још: Многима омиљена летња ужина: Како се спрема КУВАНИ КУКУРУЗ?

И за крај, ако немате пуно времена, а потребно вам је брзо решење против лошег задаха, узмите жвакаћу гуму с укусом менте како бисте освежили дах. Жвакаће гуме без шећера могу повећати производњу пљувачке која може нежно да испере бактерије и побољша дах.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas