Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
историја

Да ли знате када је настао први ЧОКОЛАДНИ КОЛАЧ? Некада није био у облику какав данас познајемо

Ове недеље обележен је Светски дан чоколадне торте. Постојање оваквог дана сигурно је обрадовало све истинске љубитеље чоколаде.

1643370046_chocolate-cake-gaffb4e25f_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Како је почела историја чоколадне торте?

Чоколадни колач је са нама нешто више од 150 година, а први пут је дошао на сцену 1764. године, када је откривено да млевење зрна какаоа, између тешких каменчића, производи какао прах, који је потом могао да постане чоколада.

Прочитајте још: МИНИ МАУС ће први пут у историји да ПРОМЕНИ ОДЕЋУ: Облачи је чувена креаторка (ФОТО)

Прошло је 60 година пре него што је Конрад Ван Хоутен открио метод којим је могао механички да извуче маст из какао течности која је производила какао путер. Укратко, овај човек је разлог што је чоколада заправо приступачна! Од овог тренутка па надаље, врсте колача и технике које су укључене у њихову прављење само су се шириле, тако да постоје десетине врста колача на врху оригиналне „традиционалне“ чоколадне торте, пише Даyс Оф Тхе Yеар.

Некада људи нису конзумирали чоколаду као чврст слаткиш какав данас познајемо. Током ере 1830-их и 1840-их, то је првенствено било пиће које се мешало са водом, па чак није била ни слатка као данас. Наводно је то био горак напитак који би се обично конзумирао ујутру.

Први рецепт за чоколадну торту појавио се у кувару Елизе Лесли из 1847.  Ни према том рецепту још увек није добијен данашњи облик торте

Прочитајте још: Чувени руски психолог Михаил Литвак: 18 правила која вам могу ОКРЕНУТИ ЖИВОТ за 180 степени

Било би ситних комадића отопљене чоколаде у целом њеном језгру, пружајући искуство топљења у устима у коме би људи и данас веома уживали. Током година рецепт се усавршавао, па је временом почео да личи на онај какав данас познајемо.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas