· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Да ли знате које је идеално време за дремку?

Истраживање показују да поподневне дремке веома повољно утичу на наш организам

1620664493_dremka-1.jpg
Фото: Пеxелс

Студије су спроводили адолесценти, који су у паузи између школских часова ишли да спавају 50 минута, у тихим и замраченим учионицама у школи, јер научници кажу да тако ученици постижу боље резултате, а и повећава им се способност учења.

Прочитајте још: Савршен живот: Исхрану и рекреацију планирајте према занимању

Резултати су показали, да чак и дремке које трају око 6 минута, побољшавају памћење, смањују стрес и људи ефикасније решавају проблеме. Међутим већина људи – око 80%, успева да тек једном недељно спава у поподневним сатима.

Најбоље време за дремку је између 14 и 15 часова

Све после тога може негативно да утиче на нас, да се осећамо буновно, дезоријентисано али и да пореметимо ноћни сан.Међутим, данас ве људи нема времена за поподневни одмор. Постоји податак да у Јапану годишње умре 150 људи од напорног рада.

Фото: Деспоситос

Они то зову кароши – смрт од прекомерног рада. Због тога су смислили како да радницима помогну у смањивању умора и стреса. Направљене су капсуле тј. салони за дремку. Цена оваквих салона износи 1,5 долара за десетак минута одмора.

Прочитајте још: Промените квалитет живота и будете срећни!

Да од дремке може да се заради, показује и сам пример да се отварају капсуле за спавање и на аеродромима, где путници могу да се опусте и одспавају док чекају лет. У Аргентини у Селфисхнесс Сиеста хотелу, гостима је омогућено да се одморе и одспавају на неком од лежајева уз чај и опуштајућу музику. Цена ове услуге кошта око 20 фунти. Туристи такође, користе ове услуге, који желе да се одморе од обилазака знаменитости и који би волели мало да предахну.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.