· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Данас је јесењи Крстовдан: Једите грожђе и обавезно урадите једну ствар

Крстовдан је велики празник који Српска православна црква и верници прослављају два пута у току године 27. септембра и 18. јануара.

1632394109_ruska-crkva.jpg
Фото: Пиксабеј

Јесењи Крстовдан прате бројни обичаји и веровања, која се од давнина поштују. Обичаји везани за овај празник су разнолики, јер свако на свој начин поштује овај велики празник.

Прочитајте још: КЛЕТВА СЕ ОБИСТИНИЛА: Карађорђеве убице није хтела ни земља, ни вода, ни људи!

Ипак, неки од најважнијих обичаја које наш народ вековима поштује су постна хлебу и чишћење.

Данас се једу само грожђе и хлеб

На Крстовдан се држи строги пост, на води. То је обичај свакаког правог верника у Србији који поштује правило: "Ко се крстом крсти, тај Крстовдан пости". Јесењи Крстовдан се пости тако што се цео дан једе само грожђе и хлеб.

Данас се пости
Најважније правило за Крстовдан, који пада 27. септембра је да би свака одрасла особа овај дан треба да проведе у посту и молитви.

За људе рођене на овај дан верује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста, па да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке.

Прочитајте још: ТИТА су у Ужице довели четници, а Коста Пећанац му је набавио документа

Данас се пере веш и чисти кућа

Према неким народним обичајима, у неким деловима Србије, на Крстовдан ваља да се опере сав веш и очисти кућа.

Дугови и плата
Према обичају, важно је да вратите дугове или уколико имате запослене, исплатите плате. На овај начин чистите тамну енергију дугова и улазите "чисти" и безбрижни у ову годину.

Стари је обичај да се на овај дан стока премазује катраном у знаку крста, да би се заштитила од болести.

Ставите на сто освештани босиљак

Обичај је да се на Крстовдан освешта босиљак, света биљка за коју се верује да односи негативну енергију и чисти карму, па у домовима многих босиљак заузима важно место. Освештани босиљак чува се у дому у виду средства за енергетско исцељење.

Прочитајте још: Јауци убијеног жандарма одзвањају СМЕДЕРЕВОМ: Убиство браћe Луњевица било је повод за смрт Драге Машин

Током Крстовдана се једе грожђе, као симбол слатке победе, плодности и обиља, а верује се да ће вас пратити срећа и успех ако данас уживате у укусу овог воћа.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.