Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НИЈЕ ЗА ПИЋЕ! Уз кафу у ресторану обавезно служе и чашу воде - знате ли која је њена намена?

Ово сигурно нисте знали

1666259347_kafa-i-voda.jpg
Фото: унспласх.цом
Oglas

Култура испијања кафе разликује се од земље до земље, али у већини крајева данас се уз шољицу кафе служи се и чаша хладне воде. Постоје градови у којима се ово правило не практикује, па уколико наручите и воду уз кафу, сигурно ће вам донети и рачун уз њу.

Прочитајте још: Оптичка илузија која је збунила и познате: Да ли сте успели да видите сирену?

Иако се „лежерно испијање кафе“ појавило у 16. веку, које су Турци и Грци одмах прихватили, у западној Европи овај ритуал настао је много касније, крајем 19. века. Оно што је интересантно, то је да чаша воде која се добија уз кафу није била намењена да се пије. У то време, многобројне даме су се жалиле да имају потешкоћа са кашичицом која служи за шећер и мешање кафе.

Чаша воде је служила за одлагање кашичице

Није им се допадало то што кашичицу упрљају пеном, а потом такву морају да је ставе на руб тацне. Многи су тада тај потез схватали некултурним и нимало елегантним, па су угоститељи увели чашу воде која се добија уз кафу. Њена сврха је била да гости могу да исперу прљаву кашичицу, а тек онда је спусте на тацну, пише Нови.ба.

У први мах, чаша воде се користила за одлагање прљаве кашичице, али је овај ритуал променио значење од 1873. године, када су се уводили први водоводни градски системи, из планинских извора. Тада су кафеџије хтеле да покажу да своја пића припремају са кристално чистом изворском водом.

Прочитајте још: Без специјалних ефеката и камере високе резолуције: Ово је први Јутјуб видео који је објављен 2005. године и има 246 милиона прегледа (ВИДЕО)

Данас, када добијете чашу воде уз кафу, то се сматра добрим маниром. Многобројне кафане и ресторани у свету су га усвојили, али чињеница је да постоје места где је нећете добити без наглашавања.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas