Oglas
· · Komentari: 0

KAKO OTKRITI LAŽNU ČOKOLADU I CRNI HLEB: Ovi načini prevare kupaca u vezi sa hranom postaće deo zakona

Od bolesti koje se prenose putem hrane u svetu na godišnjem nivou oboli oko 600 miliona ljudi, a prevare u vezi sa hranom u Srbiji nisu u potpunosti zakonski regulisane i sankcionisane, pokazuje revizija Državne revizorske institucije.

1708590250_313703_1674987281-shutterstock-1721265295_f.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Revizijom je utvrđeno i da ne postoji obaveza obaveštavanja javnosti o utvrđenim prevarama u vezi sa hranom, mada bi ovo uskoro moglo da se promeni.

U ČEMU JE ZAPRAVO PROBLEM?

Najveće obmane potrošača su kod proizvoda kao što su čokolade, sokovi, kafa, med, sir, crni hleb i rakija, pokazuje revizija Državne revizorske institucije.

Detekcija falsifikovanih prehrambenih proizvoda zahteva korišćenje odgovarajućih metoda. Klasične metode, kao što je određivanje tačke smrzavanja mleka, koriste se za otkrivanje razređenosti mleka vodom ili test skroba, kako bi se proverilo da li je u kafu dodat nedeklarisani surogat, ili enzimske, genetske ili instrumentalne tehnike, kao i hromatografske, izotopske ili spektrometrijske tehnike.

Jedan od problema je i nedostatak kontinuiteta u monitoringu hrane.

Cilj revizije bio je da se utvrdi u kojoj meri su nadležne institucije 2023. godine efikasno uspostavile sistem provere bezbednosti hrane u Srbiji i da li postoji prostor za unapređenje, a izveštaj iz ovog sektora je napravljen prvi put.

JAVNOST NIJE OBAVEŠTENA

Revizijom je utvrđeno i da ne postoji obaveza obaveštavanja javnosti o utvrđenim prevarama u vezi sa hranom, pa je DRI dala preporuku Ministarstvu poljoprivrede da se u okviru zakonske regulative uvede termin „prevare u vezi s hranom“.

Predsednik Državne revizorske institucije i glavni državni revizor Duško Pejović izjavio je na predstavljanju izveštaja da je za zaštitu života i zdravlja stanovništva od primarnog značaja korišćenje higijenski ispravne hrane.

-Da bi se to osiguralo, potrebno je urediti sistem proizvodnje, prometa, kontrole i potrošnje hrane, bilo da se radi o hrani domaćeg porekla ili hrani koja potiče iz uvoza, rekao je Pejović.

Prvi zaključci ukazuju na to da planski i zakonodavni okviri u sektoru bezbednosti hrane nisu u potpunosti uspostavljeni, kao i da prevare u vezi sa hranom nisu u potpunosti zakonski regulisane i sankcionisane, što dovodi do negativne percepcije potrošača o sistemu bezbednosti hrane, prenosi „Dnevnik“.

KAKO NAS NAJVIŠE VARAJU?

Aleksandar Gligorijević , viši savetnik u reviziji DRI, rekao je da su inspekcijske službe utvrdile prevare potrošača kod proizvoda kao što su čokolada, kafa, med, sir, crni hleb i rakija.

-Obmane su najčešće kod čokolade, koja se zapravo predstavlja kao čokolada, a najčešće je to šećerna tabla. Sokovi koji ne sadrže određeni procenat voća, kao što je navedeno u deklaraciji proizvoda, kafa koja sadrži surogate, kao i med kome se dodaje glukozno-fruktozni sirup, navodi Gligorijević.

Drugi zaključak ukazuje na to da institucionalni okvir, predviđen Zakonom o sigurnosti hrane, nije efektivno uspostavljen, a aktivnosti Stručnog saveta, osnovanog 2017. godine, nisu doprinele proceni rizika u sektoru bezbednosti hrane na nacionalnom nivou.

(Sputnjik)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas