Oglas
· · Komentari: 0

Ko je, u stvari, DRVENA MARIJA? Evo kako je nastao čuveni srpski izraz

- Šta stojiš tu ko drvena Marija? – moglo bi da se kaže nekome ko se ukipio, udrvenio, ko se ne snalazi u društvu, pa se ponaša nespretno, neokretno i kruto.

1633510736_pjimage--3-.jpg
FOTO: Depozit
Oglas

Osim za ljude nespretne u društvu, drvenom Marijom možemo prozvati nekoga ko je nepristupačan, neprijatan i ko odbija druge od sebe.

Pročitajte još: Šumadinac koji je oženio Albanku otkriva kako se bira MLADA: "Ode se uzme se, nije da se izabere, već..."

Ko je ta drvena Marija?

Teorije kažu da je verovatno u pitanju drvena statua Device Marije, kakve se mogu naći u raznim, uglavnom katoličkim crkvama, a poznato je da su statue krute, da stoje nepomično, baš kao i osobe koje se ne snalaze u društvu i koje ne reaguju na spoljašnje nadražaje.

Teorija koja se posebno istakla kaže da su u pitanju bile drvene statuete (njih dvanaest) koje su se zvale Marije i koje su građani Venecije iznosili svojim moreplovcima u ritualu nagrađivanja za uspešan morski poduhvat (statuete su zamenjivale žive neveste, koje su ranije bile žrtvovane).

Foto: Piksabej

Poznata je i igra Drvene Marije, u kojoj jedan od igrača žmuri okrenut zidu dok mu ostali polako prilaze. Kada on odbroji i kaže „Drvena Marija“, ostali treba odmah da se ukipe, a koga je uhvatio u pokretu, ispada iz igre.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas