Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Које је ваше ПСИХИЧКО ДОБА? Одговорите на четири питања и сазнајте да ли сте довољно зрели за своје године

Да ли се ваше унутрашње године поклапају са бројем година које имате?

1695991561_Foto-Shutterstock-zrelost.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Године не одређују само бројеви у личној карти или број свећица на рођенданској торти. Психолози дају предност унутрашњим годинама, односно стању зрелости, а како наводе за неколико дана можете приметно психички остарити или се подмладити.

Можда сте већ радили тестове личности који одређују право старосно доба. Неки су срећни када им резлутата теста покаже мању цифру од њиховог броја година, други су узнемирени јер им тест каже да су незрели, а неки псоле њега желе да усвоје младалачки дух.

Новинари портала "Доктор Питер" разговарали су са психологом Екатерином Талаковом и сазнали да ли овакви тестови имају смисла и како психолошка старост утиче на наше животе.

"Психолошко доба је стање зрелости наше психе, стање наше емоционалне сфере, способност да се успешно интегришемо у друштво", објаснила је Екатерина.

Истовремено, немогуће је прецизно измерити старост, што сугеришу различити тестови. Резултати се могу променити и у року од неколико дана, за разлику од биолошке или пасошке старости, све зависи од околности, расположења, окружења у тренутку када полажемо тест.

"Многи људи су заинтересовани за тестирање, али морате да схватите да упитник представља резултате у овом тренутку. Ако, на пример, урадите исти тест недељу дана касније, његови резултати могу бити другачији", упозорава психолог.

Међутим, постоје стручне методе за процену психичкестарости, али оне неће проценити вашу старост на 34 или 57 година, већ ће дати одговор о зрелом или незрелом психичком узрасту.

"Старост је одговорна за нашу способност интеракције са светом, за наше односе са људима и процењује колико добро иде психички развој", појаснила је Екатерина Талакова.

Можете проценити своју психолошку зрелост и незрелост тако што ћете одговорити на 4 питања:

1. Колико година сматрате да сте: млађи или старији од података из пасоша?

2. Који стил одевања преферирате и чиме се окружујете?

3. Које хобије имате?

4. Шта мислите о будућности, за шта се спремате, да ли сте свесно прошли кроз фазе: "добио посао", "отплатио кредит", "оженио се", "добио дете" - ово може бити показатељ зрелости.

Ево решења:

"Ако човек избегава ове приметне друштвене догађаје, непријатно му је да размишља о њима, то значи да је зрелост још на путу", појаснио је психолог.

Када ваше психолошко доба не достигне старост пасоша, онда је вредно разумети ваше унутрашње стање ако осећате нелагодност. Према речима стручњака, заглављивање у детињству није случајно. За то постоје неки предуслови: односи, родитељска породица, околности које коче унутрашње сазревање.

Друга је ствар ако је ваше психичко доба веће од старости којаје записана у пасошу. Ово је један од ретких случајева где је старије боље. "Психолошка зрелост је достигнуће; што сте психички старији, живот је стабилнији", каже стручњак.

Иако чак и у овом случају постоје изузеци. Дешава се да дете, на пример, мора психички раније да сазре јер му недостаје брига и подршка одраслих. Одрастање у овом случају постаје манифестација менталне заштите, прилагођавања неповољним условима и делује као унутрашња подршка. Постоји и друга страна, када се човек осећа уморно од живота, онда би на неко време било лепо да спусти психолошки узраст, дозволи себи да буде дете, макар изнутра.

"У овом случају, вреди додати више креативности у живот, одрећи се неке рутине и увести новине. Спорт, шетње на свежем ваздуху, плес, часови музике ће помоћи у томе . Добра је идеја да почнете да учите страни језик", препоручила је психолог Талакова.

Креативна нота помаже у исправљању психичког узраста и освежава изнутра. "Али да ли је потребно снизити или повећати психолошку старост, на појединцу је да лично процени како себе прихвата, колико је задовољан својим унутрашњим стањем. Дешава се да вас околности приморавају да обратите пажњу на овај тренутак. А има људи који уопште нису осетљиви на своје психичко доба", објаснила је Екатерина Талакова.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas