Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИНКЛУЗИЈА

Лутком против дискриминације: Направљена прва Барбика са Дауновим синдромом (ФОТО)

Нова линија Маттел Барбие Фасхионистас, је осмишљена да промовише различите врсте и могућности лепоте, и да се бори против стигматизације физичких инвалидитета

1682684173_BARBI-NASLOVNA.jpg
Пхото: Схуттерстоцк/ Инстагам принтсцреен барбие
Oglas

Направљена је прва верзија Барби лутке која представља особу са Дауновим синдромом.

Претходне лутке из колекције Барбие Фасхионистас су представљале особе са протетском ногом, затим особе са слушним помагалима, било је и Барбика у инвалидским колицима и као и оних с витилигом, од којег делови коже немају пигмент.

За најновију Барбику из серије Барбие Фасхионистас, у Мателу су казали да су при изради лутке консултовали Национално друштво за Даунов синдром како не би направили грешку кад је реч о облику, карактеристикама, одећи, чак и додацима и амбалажи у којој је лутка. Хтели су да буду сигурни да ће лутка верно представити особу са Дауновим синдромом.

Зашто је важна лутка која представља различитост?

Даунов синдром је генетско стање које утиче на когнитивне способности особе, узрок је благих до тешких сметњи у учењу и особе са овим синдромом имају препознатљиве карактеристике лица.

„Ово много значи за нашу заједницу. Први пут деца са Дауновим синдромом могу да имају Барбику која личи на њих“, рекла је Канди Пикард, председница и извршна директорка НДСС (Националног друштва за Даунов синдром).

„Ова Барбика служи као подсетник да никада не треба да потцењујемо моћ репрезентације. То је огроман корак напред за инклузију и тренутак који славимо.“

Култни бренд Барби, који је настао пре 64 године, однедавно је производњу најпопуларније лутке на свету одлучио да прилагоди стварности посветивши пажњу различитостима у изгледу.

Компанија се дуго суочавала с критикама јер је девојчицама давала узор женског типа тела нереалних пропорција.

Деценијама после свог дебија 1959, Барбике су и даље биле светле пути, витке, плавокосе, са веома уским струком, увек се клацкајући на невероватно високим штиклама.

Коначно, 2016. године, када се суочила са смањењем продаје лутке, Мател је направио Барбику реалистичнијом. Нове лутке су постале разноврсне у свом изгледу.

Барби је поново представљена у четири типа тела и седам тонова коже, са 22 боје очију и 24 фризуре.

Њена еволуција се наставља са Барбие Фасхионистас, која је дошла три године касније.

Барби носи розе ортозе

Најновија Фасхионистас лутка, за коју у Мателу кажу да су консултовали и медицинске стручњаке за њену израду, представља ново лице и тело која илуструје жене с Дауновим синдромом.

Лице има округли облик, лутки су и мање уши, раван носни мост, док су очи благо укошене у облику бадема.

Дланови лутке имају једну линију, карактеристику која се често повезује са особама са Дауновим синдромом, наводе у Мателу.

Нова Барби носи розе ортозе (ортопедска помагала) за глежањ које се слажу са бојама на њеној хаљини. Одређен број деце с Дауновим синдромом користе ортозе за подупирање стопала и глежњева.

Барбикине патике имају рајсфершлус који представља децу са Дауновим синдромом.

Барбикина хаљина са пуф рукавима има лептире и жуте и плаве боје, које су симболи освешћености о постојању људи с Дауновим синдромом око нас.

Луткина ружичаста огрлица има привезак – симбол који уједињује заједницу са Дауновим синдромом и представља три копије 21. хромозома – генетског материјала који проузрокује карактеристике повезане са Дауновим синдромом.

„Наш циљ је да омогућимо свој деци да виде себе у Барби, а истовремено подстичемо децу да се играју играчкама које нису униформисане и развијају свест о лепоти различитости“, рекла је Лиса Мекнајт, извршна потпредседница компаније Мател и глобална шефица одељења за Барбике и лутке.

Мекнајт је рекла да је Мателов циљ „игра против друштвене стигме“.

„Лутка која је изван дететовог личног искуства може научити разумевању и изградити већи осећај емпатије… Поносни смо што представљамо Барби лутку са Дауновим синдромом како бисмо боље представљали свет око нас и унапредили нашу посвећеност да славимо инклузију кроз игру“, рекла је она.

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas