Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Многи раде погрешно: Да ли за АРАНЂЕЛОВДАН треба кувати жито?

Недоумица која мучи многе

1668848001_zito.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Свети Архангел Михаило, слави се 21. новембра, а он се, поред Светог Илије који је 02. августа, сматра живим свецем, па према обичајима не би требало да се припрема жито.

Прочитајте још: Црква и њени верници данас славе СВЕТОГ ПАВЛА ИСПОВЕДНИКА: Патријарх који је удављен током служења литургије

Ипак, то није тачно, јер се жито сматра симболом васкрсења и вечног живота, а сви светитељи су умрли пред Богом и сматрају се живима, због тога, свештеници кажу, да се жито за славу не припрема за свеца, већ за све наше упокојене претке.

Покојни Патријарх Павле је говорио, да је за Светог Архангела Михаила, обавезно жито, а у својој књизи "Да нам буду јаснија нека питања наше вере", објаснио је и због разлоге.

Фото: Схуттерстоцк

- Кувана пшеница није симбол смрти, већ живота оних који су живели и који живе у вери са Богом и својом Крсном славом. Истина је, такође, да су сви свеци живи, јер у Богу нико не може бити мртав - Бог је Бог живих, а не мртвих -  говорио је покојни патријарх.

Просејана пшеница доноси живот, због чега се у црквама након пресецања славског колача, служи жито, након што га поп прелије црним вином. Жито прво узима домаћин, а онда и остали чланови породице. 

Прочитајте још: Данас је ДАН истинске ЉУБАВИ: Вечерас изговорите ову молитву и откријте ко вам је сродна душа

 

Ове године Аранђеловдан се славни мрсан, јер пада у понедељак, а седам дана након једне од највећих српских слава, почиње велики Божићни пост.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas