Oglas
· · Komentari: 0

Mnogi rade pogrešno: Da li za ARANĐELOVDAN treba kuvati žito?

Nedoumica koja muči mnoge

1668848001_zito.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Sveti Arhangel Mihailo, slavi se 21. novembra, a on se, pored Svetog Ilije koji je 02. avgusta, smatra živim svecem, pa prema običajima ne bi trebalo da se priprema žito.

Pročitajte još: Crkva i njeni vernici danas slave SVETOG PAVLA ISPOVEDNIKA: Patrijarh koji je udavljen tokom služenja liturgije

Ipak, to nije tačno, jer se žito smatra simbolom vaskrsenja i večnog života, a svi svetitelji su umrli pred Bogom i smatraju se živima, zbog toga, sveštenici kažu, da se žito za slavu ne priprema za sveca, već za sve naše upokojene pretke.

Pokojni Patrijarh Pavle je govorio, da je za Svetog Arhangela Mihaila, obavezno žito, a u svojoj knjizi "Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere", objasnio je i zbog razloge.

Foto: Shutterstock

- Kuvana pšenica nije simbol smrti, već života onih koji su živeli i koji žive u veri sa Bogom i svojom Krsnom slavom. Istina je, takođe, da su svi sveci živi, jer u Bogu niko ne može biti mrtav - Bog je Bog živih, a ne mrtvih -  govorio je pokojni patrijarh.

Prosejana pšenica donosi život, zbog čega se u crkvama nakon presecanja slavskog kolača, služi žito, nakon što ga pop prelije crnim vinom. Žito prvo uzima domaćin, a onda i ostali članovi porodice. 

Pročitajte još: Danas je DAN istinske LJUBAVI: Večeras izgovorite ovu molitvu i otkrijte ko vam je srodna duša

 

Ove godine Aranđelovdan se slavni mrsan, jer pada u ponedeljak, a sedam dana nakon jedne od najvećih srpskih slava, počinje veliki Božićni post.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas