Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

НАУКА ИМА НОВИ ТРИК: Откривен начин помоћу ког можемо бити ПАМЕТНИЈИ!

У људској је природи да буде знатижељан.

1607433520_Depositphotos_70964115_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Откривен нови трик којим можемо ојачати моћ нашег мозга, али и успорити процесе старења и развоја многих болести.

У људској је природи да буде знатижељан, да открива нове ствари, да учи. Иако "сваког дана у сваком погледу све више напредујемо", загонетке и задаци којима хранимо, одржавамо и развијамо мозак, сматрају стручњаци, треба да буду саставни део наше свакодневнице.

Прочитајте још: Да ли се остварило? Ево како је НИКОЛА ТЕСЛА замишљао 21. век

Да би развијали мозак почели смо да једемо више лешника јер су, према стручњацима, здрави за одржавање можданих вијуга, почели смо да слажемо слагалице, да решавамо судоку укрштенице, да читамо књиге, али све су то ствари које не могу у кратком року да направе видљиве промене.

Али наука има трик којим ћемо, како тврде, заиста постати паметнији.

Учење страног језика. Да, најбољи трик, односно метода за развој снаге ума је учење страног језика. Али то не значи да уколико научимо неколико страних речи да ћемо бити паметнији. Ако заиста желите да постанете "паметнији", мораћете да научите пуно више од неколико речи којима можете тек поздравити неког на улицама страних градова.

Фото: Депозит

Према истраживању когнитивне неуронаучнице Елен Биалyсток, билингвизам или двојезичност заиста може да побољша когнитивне способности и да нам омогући да будемо ефикаснији у сложенијим когнитивним операцијама попут решавања проблема, памћења и мишљења.

Билингвални људи
Људи који говоре барем два језика, лакше се присећају неких старих информација и догађаја, као и детаља везаних уз неке догађаје или људе, боље одвајају неважне податке и усредсређују се на оне битне и лакше одржавају пажњу.

Прочитајте још: ТВРДЊА ПСИХОЛОГА: Ево због чега наше жене никад неће наћи мужа (ВИДЕО)

Двојезичност нам омогућује брже размишљање и боље и брже реаговање на подражаје.

Истраживање професорке Биалyсток бавило се проматрањем утицаја двојезичности на когнитивне способности старијих особа и на утицај двојезичности на деменцију.

Старији људи, који говоре два језика, показали су боље резултате у тестовима памћења од оних који не знају ниједан језик. Уједно су касније почели да показују знакове деменције и осталих поремећаја повезаних са старењем.

Прочитајте још: Када НИСТЕ ЗАДОВОЉНИ ЖИВОТОМ, примените ових десет начина да све ПРЕОКРЕНЕТЕ у своју корист

Стога, следећи пут када добијете потребу за оснаживањем моћи мозга, покушајте с учењем страног језика. Јер осим што ћете бити паметнији, успорићете развој болести повезаних са старењем.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas