Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да "преварите" мозак да научи нови језик? 3 ствари које морате да пробате

Учење страног језика може бити лако

1646248727_post-it-notes-gf18f1e729_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Учење новог језика је невероватно корисно и забавно, али понекад се чини да наш мозак ради против нас. Добра вест је да постоје конкретни кораци које можете предузети да превазиђете пад у учењу и да убрзате своје учење.

Три најбоља начина да преварите ваш мозак да брже научи нови језик:

1. Створите осећај хитности

Честа жалба када се учи нови језик? Недостатак времена.

Након целог дана на послу или у школи, излажући свој мозак огромним количинама информација, ваш мозак би могао по сваку цену одбити да учи нови језик из једноставног разлога – не жели да троши додатну енергију!

Па, како узвратити?

Придружите се стварном часу са људским бићима

Било која класа. Час на мрежи, лични час или суботња радионица. Циљ је да вас неко држи одговорним. Посвећеност појављивању са другим људима, посебно са разредом и наставником, обезбедиће здрав степен притиска.

Прочитајте још: Да ли сте икада размишљали о томе да промените свој живот? Ове навике морате ОДМАХ да промените

Пратите свој напредак...и поделите га

Да ли сте икада размишљали да се снимите аудио или видео како бисте пратили свој напредак? Шта кажете на то да поделите свој најновији есеј, своје најновије писмо или своје омиљене изразе на друштвеним мрежама? Постоји огромна заједница за учење језика на Твиттер-у и неколико Фацебоок група које ће вас држати и делити.

Фото: Депозит

Не дајте свом мозгу шансу да побегне од циљаног језика

Слушање музике на путу до школе или посла, гледање филмова или Нетфлик емисија викендом, читање часописа током доручка или објављивање на друштвеним мрежама на вашем циљном језику су сјајни начини да почнете да постајете стварни са својим учењем.

Можете чак и да означите објекте по кући пост-ит белешкама на вашем циљном језику. На тај начин цео дан сте изложени новом речнику. Циљ је послати вашем мозгу поруку да морате користити овај језик...јер је свуда око вас.

2. Нека ваше учење буде што личније

Наш мозак има тенденцију да заборавља ствари које нам нису потребне. Или ствари које сматрамо незанимљивим. У ствари, већина нас се жали да имају лоше памћење и да не памте нови вокабулар, на пример, али то је сасвим природно с обзиром на количину информација којима наш мозак бомбардује сваки дан. Ваша мисија? Преварити свој мозак да поверује да су ове стране речи смислене, неопходне и личне.

Користите своје фотографије

Када следећи пут будете правили флеш картицу за реч „пас“ на шпанском, француском или немачком, знајте да је већа вероватноћа да ће ваш мозак запамтити реч ако усликате свог кућног љубимца, а затим је користите као лице картице, уместо да користите еквивалентни превод на енглески, на пример.

И то на свом паметном телефону је супер једноставно – инсталирајте бесплатну апликацију за флеш картице као што је Куизлет или АнкиАпп и отпремите своје фотографије.

Изаберите кључне изразе преко листа

Уместо да памтите листе вокабулара, бирајте речи које су релевантне за ваша животна искуства, рутине и односе.

На пример, уобичајено је да научите речи за различите послове када почнете да учите нови језик. Уместо да памтите бескрајне листе радних места, почните са својим пословима, пословима вашег партнера, родитеља или најбољег пријатеља! Много је вероватније да ћете користити оно што сте научили и стога га памтите дуже.

Пишите о себи што пре

Користите нови речник да бисте говорили о свом животу и да бисте објаснили своја осећања, мишљења и личну причу, уместо да се држите општих примера из уџбеника. Оно што видите у уџбеницима је почетна тачка вашег учења, а не крајња тачка – крајња тачка је заправо коришћење језика у стварном животу и на начин који је природан и користан.

3. Научите да понављате на начин који заиста функционише

Неки људи могу живо да се сете читавих табела енглеских или шпанских глагола које су научили у средњој школи. Међутим, замолите ове људе да их споје, користе у контексту или примене док причају причу... и тада ћете разумети зашто понављање ради понављања није увек најбољи пут.

Иако учење кроз понављање има своје предности, тајна није у згушњавању. Ефикасно се понавља.

Упознајте се са размакнутим понављањем

У својој књизи Флуент Форевер: Како научити било који језик и никада га не заборавити, полиглота Габријел Вајнер уводи нас у технику размакнутог понављања за учење другог језика. Уместо да трпате и никада више не гледате своје материјале, циљ је да се речник понавља с времена на време, у дужем временском периоду и у дужим интервалима.

Циљ је да изложите свој мозак циљном језику баш када треба да га заборави. Како Винер каже: „У периоду од четири месеца, вежбајући 30 минута дневно, можете очекивати да научите и задржите 3600 флеш картица са тачношћу од 90 до 95 процената“. Рачунајте на нас!

Будите више визуелни

Сећате се шта смо раније рекли о персонализовању вашег учења коришћењем сопствених фотографија на флеш картицама?

Не само да коришћење сопствених слика помаже вашем мозгу да боље запамти ствари, већ и једноставан гест тражења стране речи на Гоогле сликама и чувања једне од слика на телефону да бисте је користили као флеш картицу заиста може помоћи у памћењу. Покушајте да користите сопствене прилагођене картице са забавним сликама, местима која познајете, породичним одморима или лицима вољених особа. Сигурно ћете их боље запамтити након неког понављања него користећи само речи!

Поновите и одмах примените оно што научите

Подсећање на читаве листе глагола није исто што и знати како их применити, а наш мозак ће вероватније запамтити ствари након што их употребимо у стварним разговорима.

Примена онога што сте научили у разговору са наставником, колегом или групом је кључна, јер спољна награда одржава наше учење. Такође можете да вежбате да пишете исту реч у најмање десет различитих реченица чим је научите – понављање у контексту не само да ће вам помоћи да запамтите, већ ће вам помоћи и да схватите оно што сте управо научили.

(Ало студенти)

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas