Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Почели сте да заборављате? Један ТРИК вам може помоћи да побољшате меморију

Научници дали савет који вам може бити од користи

1706173275_Foto-Shutterstock-pamcenje1.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Постоје тренуци када заборављамо поједине ствари, можда не тако важне, али се опет због тога изнервирамо.

Разлог зашто не памтимо је тај што је мозак складиште у које стаје безброј неважних информација које обрадимо у току дана, свесно или не.

Тиме га оптерећујемо, а то је један од главних узрока ослабљења меморије.

Научници саветују да следећи пут када оставите неки предмет негде, створите јасну слику тог места у својој глави.

Трик за боље памћење

Обратите пажњу на окружење, да ли је подлога на којој сте га оставили стаклена или од дрвета, као и које је боје. Да ли постоји неки предмет још у околини.

Што више детаља запамтите, лакше ћете касније пронаћи предмет, а на тај начин ћете и „вежбати“ мозак и побољшати меморију, а самим тим и смањити ризик од настана Алцхајмерове болести.

Још један занимљив трик

Рут Пропер са Америчког универзитета у Монтклаиру сматра да снажан стисак десне шаке у време памћења информација помаже да се оне боље урежу у меморију. Научници ово приписују чињеници да се у тренутку стискања шаке активирају подручја мозга повезана са памћењем.

Објашњавају да стискање десне шаке активира леву хемисферу мозга која је одговорну за кодирање сећања.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas