Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
историја

Савети о МЕНТАЛНОМ ЗДРАВЉУ стари 400 година: Две ствари су се посебно издвајале

Приче о здрављу на које смо мало и заборавили.

1623661223_Depositphotos_133331668_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Роберт Бартон био је британски свештеник и академик који је 1621. године објавио своје најпознатије дело под називом Тхе Анатомy оф Меланцхолy, у коме појашњава улогу ове емоције на расположење човека. Како је и сам неретко проживљавао меланхоличне тренутке, врло добро је познавао ову проблематику, која даље може довести до појаве депресије, обесхрабрености и лењости. Његов рад, стар пуних 400 година, запазила је шкотска новинарка Ејми Липтрот, која је одлучила да времешном издању удахне ново рухo. Циљ је да слушаоци открију шта повезује људе који су живели у 17. веку, и нас данас, у погледу меланхолије. Надамо се да сте расположени да сазнате по чему је Роберт Бартон био посебан…

Прочитајте још: Цитруси су лоши за срце, али одлични за бубреге! Ево и колико треба да их пијете

Праћење стања и купање у хладној води

Роберт Бартон имао је прилику да спозна споменути поремећај и из угла пацијента, али и академика, а посебно га је интересовала веза између депресије, генетских фактора и утицаја средине. Иако до закључка није дошао прикупљањем података, он је установио да постоји могућност њеног преношења са генерације на генерацију, али и да се може излечити, уколико се пронађе корен проблема. Познато вам је да понекад понављамо исте облике понашања и западамо у одговарајући шаблон. Роберт Бартон стога је предлагао зарањање у ледено хладну воду, која је неугодна на први поглед, међутим помаже да се боље носимо са стресом на психичком и ћелијском нивоу. Овакав корак спречава и упалне процесе у организму.

Прочитајте још: Лековити матичњак: Лечи главобољу, несаницу, а добар је и за женске проблеме!

Равнотежа, друштвени живот и природа

Једна од теорија за које се такође залагао јесте умереност у учењу и раду, јер је човеку потребна и друга врста активности које јачају ментално здравље. Вежбање и друштвени живот не треба занемарити, већ пронаћи меру између посла и задовољства. Он је велики потенцијал видео у боравку у природи, шетњи, па чак и узгајању биљака. Ово није непознаница и показало се као веома делотворно у ублажавању промена расположења. За крај, не треба потценити ни улогу пријатеља, пред којима можемо да отворимо душу и испричамо шта нас мучи. Наравно, на свакоме је да процени шта је за њега од понуђеног најбољи лек.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas