Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Сигнали који могу указивати да се под ВЕЛИКИМ СТРЕСОМ: Немојте их игнорисати

Константан стрес се може одразити на психичко и физичко здравље

1693294917_shutterstock_2138401931.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У данашњем брзом и стресном свету, суочавамо се са свакодневним изазовима и неочекиваним ситуацијама које често доносе стрес, било на послу или у приватном животу Овај стални ниво стреса има озбиљне последице по наше физичко и ментално здравље. Да бисмо боље разумели како наше тело реагује на прекомеран стрес, требамо обратити пажњу на сигнале које нам шаље, посебно на повећање кортизола, хормона стреса. Ево како тело показује да се суочавате са превише стреса:

  • Поремећај спавања: Ако се често будите током ноћи или ваш сан постаје немиран, то може бити знак да ваш организам реагује на повећан ниво стреса. Стрес може утицати на квалитет сна и реметити циклус спавања, што даље може имати негативан утицај на ваше опште здравље и енергију током дана.
  • Константан осећај умора: Стално осећање умора, без обзира на то колико сте спавали или колико кафе сте попили, може указивати на висок ниво стреса. Кортизол, хормон који се лучи као одговор на стрес, може утицати на вашу будност и виталност, доводећи до константног осећаја исцрпљености.
  • Промене у апетиту: Прекомеран стрес може утицати на апетит и исхрану. Ако приметите да имате константан осећај глади или нагло повећану жељу за слатким и висококалоричним намирницама, то може бити знак повишеног нивоа кортизола. Ова промена у апетиту може додатно утицати на вашу телесну тежину и укупно здравље.
  • Иритабилност и промене расположења: Стрес може довести до промена у емоционалном стању. Ако примећујете да постајете чешће нервозни, раздражљиви или да имате честе промене расположења, то може бити индикатор да се борите са сувише стреса.
  • Физички симптоми: Стрес може изазвати различите физичке симптоме као што су главобоље, болови у мишићима, проблеми са варењем или чак осећај убрзаног рада срца. Ови симптоми су знак да стрес негативно утиче на ваше тело и да је важно предузети кораке како бисте се носили са њим.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas