· · Коментари: 0
веровања

Слетела је бубамара на вас? Ево шта треба да урадите и коју симболику то носи

Многи народи везују различита веровања када су бубамаре у питању

1648396534_ladybug-gc29adf8ff_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Бубамара је један од симбола пролећа, а можете је видети у неколико комбинација боја. Ове бубице спадају у врло корисне онима који имају воћњаке или баште, јер терају штетне инсекте. Због тога, код многих народа бубамара симболише срећу.

На Далеком Истоку, верује се да бубамаре буде различите енергије, у зависности од њихове боје.

Распрострањено је веровање да, уколико бубамара слети на руку младића, да му предстоји женидба.

У земљама у Европи, бубамаре носе позитивну симболику. Оне се највише појављују у време пролећа и цветања, па се за њих верује да су симбол плодности и поновног рађања. Занимљиво је да се у неким крајевима за бубамару користи назив и божија овчица, док Енглези употребљавају израз ладyбуг, што би у преводу значило Госпина буба, а под госпом се мисли на Богородицу.

Прочитајте још: ДОБРО ЋЕТЕ СЕ НАМУЧИТИ: Само они са "оком соколовим" могу уочити ЖЕНУ на слици (ФОТО)

У Великој Британији, Француској, Немачкој, бубамара је доминантан симнол хришћанства и знак послат од Богородице. Међу православним народима бубамара се везује за култ Архангела Михаила, а у Француској постоји веровање да бубамара која слети на некога, помаже му да негативне мисли претвори у позитивне, и да се лепше осећа.

Интересантан је обичај да, када се бубамара нађе на кажипрсту девојке, она треба да одбројава секунде до њеног полетања. Колико секунди бубамари треба да полети, толико ће година проћи до удаје.

У Холандији преовладава мишљење да, уколико бубамара слети на младину венчаницу, да је то знак да ће имати много деце.

Прочитајте још: Да ли можете да решите најкраћи ИQ ТЕСТ открива колико сте интелигентни?

Најчешће су црвене бубамаре, за које се верује да симболишуживот и љубав, и да преносе поруку ономе на кога слете да ће им стићи лепе вести или да неко жуди за њима.

Лош знак је уколико приметите угинулу бубамару на себи и да најављује долазак лошијег периода у животу или надолазеће опасности.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.