Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
занимљивост

"Смеје се као луд на брашно": Иза порекла овог израза крије се ЈЕЗИВА прича

Толико смо пута изговорили ову фразу, без знања како је уопште настала

1649665207_flour-gcbfee9a26_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Готово аутоматски сви када видимо да се неко дуго, неконтролисано и безразложно смеје изговарамо "смеје се као луд на брашно". Али, колико вас се заправо запитало какве везе има брашно у овој устаљеној фрази?

По једној прихваћеној теорији, порекло овог необичног израза води чак до Старе Грчке.

Прочитајте још: Мењање ових дневних навика је спас за крвне судове: Лекар специјалиста упозорава

У то доба, веровала се да су и божанства, баш као и људи, смртни. Веровало се да они умиру на јесен, а да се поново рађају на пролеће. По тадашњим владајућим уверењима, зими, док су још богови мртви, њихове душе излазиле би на светлост дана.

Како би се заштитили од тих духова, људи су користили смех и радост. Зато су организовали веселе поворке да иду улицама, по насељеним местима и трговима. Те поворке углавном су чиниле дворске луде, лакрдијаши и сви они који су се неконтролисано смејали. Тако би они терали страх.

Прочитајте још: Оптичка илузија оставља гледаоце У ЧУДУ – можете ли да погодите ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА „ЈЕДНОСТАВНЕ“ СЛИКЕ?

Ове поворке су биле посипане брашном како би по изгледу били слични мртвацима чије духове желе да отерају. Отуда порекло и данас популарне конструкције "смеје се као луд на брашно".

По другој теорији, ова фраза има македонске корене.

Управо тамо је постојао обичај да се душевни болесници, посебно они који би се хистерично смејали, лече молитвама над брашном. Од тог брашна, прављени су хлепчићи.

Бонус видео:

 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas