Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"Зле МИСЛИ су опасније од свих болести": Позната филозофкиња открива како да "исцелите" свој начин размишљања

Какве су вам мисли, такав ће вам бити и живот

1695043145_shutterstock_2056652576--1-.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Позната је изрека Оца Тадеја - "Какве су ти мисли, такав ти је живот". Мисли креирају стварност, и више пут смо се и сами у то уверили, а позната филозофкиња и писац Хелена Рерих говорила је: "Мисао је органска творевина, може се наћи. Чак и једноставни инструменти могу открити појаву мисли. Мисао чак мења температуру тела, тежину човека. Ову разлику можете приметити извођењем једноставног експеримента, користећи осетљиве скале и оштрину различитих мисли".

Хелена Рерих је тврдила да мисао утиче не само на живот појединца, већ и на судбину читавих народа. Због тога је сваки појединац одговоран за своје мисли, а затим и за речи. Истицала је да човек треба да води рачуна не о изговореним речима, па чак ни о делима, већ о својим мислима. На крају крајева, док човек изговори једну реч, у његовој глави се рађа десет малих мисли. Али немојте се варати да ове мале мисли немају моћ.

Мислилац је упоредио мале мисли са камењем које чини тротоар. Сваки камен побољшава своју површину. Од истих малих мисли гради се начин размишљања човека који се учвршћује сваким најмањим "каменчићем". Наше мисли стварају не само акције, већ и стварају стварност око нас. Ниже мисли, попут магнета, привлаче ниже слојеве материје. "Зле мисли су као бацили, који су заразнији и опаснији од свих болести", рекла је Хелена Рерих. Да бисте се заштитили од њих, морате да одржавате своје мисли чистима.

"Сваког тренутка човек или ствара или уништава. Свет је испуњен контрадикторним мислима. Многе болести полажу мисли о уништењу. Многа убиства се дешавају на великој удаљености од мисли или укрштених мисли, али је готово немогуће убедити човека да је његова предност у сталном размишљању. Немогуће је пренети колико је човек одговоран за квалитет размишљања. Срце куца непрекидно, као што је константан и пулс мисли. Али није уобичајено да се о томе прича."

У својим списима, Хелена Рерих даје препоруке како да очистите и "исцелите" своје размишљање. Да бисмо то урадили, неопходно је свесно организовати своје размишљање, заустављајући све невољне мисли које се појављују у нашој глави.

Ако човек има неки велики циљ коме тежи, онда ће када усмери све мисли ка том циљу помоћи да се што пре крене ка њему. Али свака невођена мисао може створити пукотину у овом и лишити га моћи. Морамо да схватимо да и најмања мисао може нас пољуљати и пореметити стабилност и најбоље расположење. А када дође време за акцију, и најплеменитије одлуке се бришу испод крхотина малих мисли које је генерисала стара навика размишљања.

Човек није у стању да размишља о изградњи нечег лепог док му магла насумичних мисли прекрива ум. Зато треба да научите како да своје мисли учините чистим. Своје размишљање треба да култивишете у тишини и сами са собом. Дакле, из свог размишљања треба свесно да избаците неуређену гомилу ситних уобичајених мисли, које, као досадне муве, загађују било коју структуру. Према Хелени Рерих, човек мора свесно да се ослободи нервозе, самосажаљења, сумњи.

Уместо оваквих мисли, потрудите се да ваш ум испуне широке добре мисли, јер свака од њих даје повод за деловање. Ако сејете добро, то ће донети добро, ако сејете отров, онда ће само отров и расти...

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas