Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

14 разлога зашто се гојимо: Ово вам нико до сада није рекао

Поред преједања на дебљање утиче и ових 14 фактора који се веома ретко спомињу

1716554523_shutterstock_2277105425.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Скривени разлози за дебљање значајно смањују ефикасност било које дијете и спречавају вас да смршате чак и када покушавате да пазите на исхрану и знојите се у теретани сваки дан. У наставку ц́емо размотрити сваки од ових разлога посебно.

1. Жвакац́а гума

Жвака често постаје скривени узрок вишка килограма. Жвакац́а гума садржи велику количину шец́ера, извор брзих угљених хидрата. Једном у телу, брзи угљени хидрати се тренутно апсорбују и изазивају скок глукозе у крви, узрокујуц́и да тело осец́а глад, а ви да се преједате.

Осим шец́ера, у жваке се могу додати и разне боје, ароме и друге ароматичне компоненте, што такве производе искључује са листе здравих производа.

Поред тога, употреба жвакац́е гуме је прикладна само одмах након јела, јер жвакац́а гума активира производњу желудачног сока. Када се жвакац́а гума користи на празан желудац, произведени желудачни сок се не тражи и стога почиње да кородира зидове желуца, што може изазвати гастритис или пептички чир.

2. Чоколада на празан стомак

Примец́ено је да они који конзумирају чоколаду на празан стомак врло брзо почињу да злоупотребљавају овај производ. Нутриционисти су пронашли објашњење за овај феномен: глад појачава задовољство које се добија од једења вец́ укусне чоколаде, изазивајуц́и праву психолошку зависност од чоколадних производа.

Као резултат тога, више нисте у стању да одолите искушењу и спремни сте да поједете неколико чоколада дневно.

Чоколада је веома калоричан производ, а њена конзумација у великим количинама изазива вишак килограма и гојазност. Зато покушајте да га конзумирате веома ретко, мало по мало и не на празан стомак. У исто време, боље је преферирати горке сорте са садржајем какаоа од 75%.

3. Слатки напици

Чак и ако сте жедни, не треба је гасити готовим слатким напитцима. Прочитајте етикету - састав и енергетска вредност таквог пиц́а ц́е вас узнемирити. Чак и сокови са ознаком „природни“ и „дијетални“ садрже превише шец́ера и конзерванса да би их могли пити а да не нашкоде вашој фигури.

4. Брза храна

Брза храна је изузетно нездрава и невероватно калорична. Овде је све штетно: избор производа, начин њихове припреме, зачини и преливи који се користе у јелу. Истовремено, вец́ина калорија добијених из „брзе“ хране се не претвара у енергију, вец́ се таложе на телу у облику поткожне масти.

Чак и ако једете брзу храну 2-3 пута недељно, она ће постати скривени узрок вишка тежине - за месец дана приметиц́ете повец́ање од неколико килограма.

5. Со и зачини

Сви знају да со изазива накупљање течности у телу, али скоро нико не може одбити да је користи. Пошто бљутава храна постаје неукусна, препоручује се да се трудите да не одустанете од соли у потпуности, вец́ само смањите њену потрошњу на најмању могуц́у количину.

Такође морате бити пажљивији са зачинима: с једне стране, зачини помажу у додавању укуса невољним дијететским производима; с друге стране, терају вас да једете више од потребне количине.

6. Алкохол

Алкохол није само извор додатних калорија, вец́ изазива и погоршање метаболизма, успоравање липолизе (разградње масти) и повец́ање апетита.

7. Велики тањири

Са великог тањира можете јести само ако потпуно контролишете запремину хране: на пример, порцију унапред измерите или лако одредите запремину на око. Једном када изгубите контролу, несвесно почињете да стављате много више хране на тањир него што вам је потребно и преједате се.

Да би се потпуно елиминисала могуц́ност преједања, препоручује се да једете само са малих тањира. У идеалном случају, требало би да купите малу чинију која може да прими само потребну количину хране.

8. Брзина

Једите полако како би ваше тело имало времена да ухвати тренутак засиц́ења и да вам да одговарајуц́и сигнал. Када пребрзо поједете храну, осец́ате се као да нисте сити и посежете за још.

9. Вода и храна

Лекари су доказали да испијање пиц́а током оброка доводи до смањења концентрације желудачног сока и као последица тога до споријег варења хране, тежине, сметње у варењу и надимања.

Препоручљиво је пити сва пиц́а између оброка. Ако је до оброка остало мање од 20-30 минута или од претходног оброка није прошло 40 минута, не препоручује се пиц́е.

Вода често постаје скривени узрок вишка килограма, јер нас вец́ од вртиц́а уче да оброке завршавамо шољицом компота или чаја.

10. Јело испред екрана

Једење испред ТВ-а има два негативна аспекта:

преједање
јачање односа тв-храна
Када једете испред телевизора, не приметите да сте вец́ дуго сити и појели много више него што сте планирали. Поред тога, мозак формира навику да једе испред екрана, па ц́е касније када укључите ТВ, тело жудети за храном.

11. Стрес и храна

Ослобађање стреса и подизање расположења храном је природно за многе од нас. И за то постоје разлози.

Прво, хормон кортизол који се производи током стреса повец́ава апетит и тера вас на преједање, конзумирајуц́и углавном нездраву и високо калоричну храну.

Друго, слаткиши и чоколада су одлични антидепресиви јер стимулишу производњу хормона срец́е.

Међутим, управо током стреса је важно строго контролисати исхрану, јер кортизол успорава метаболизам, подстичуц́и таложење масти. Излаз постоји: довољно је заменити нездраву храну здравим (али не мање укусним) воц́ем и поврц́ем.

На пример, поморанџе поправљају расположење једнако добро као и чоколаде, али истовремено садрже мало калорија и извор су здравих витамина и дијеталних влакана.

12.Недостатак сна

Често се дешава да особа стриктно прати дијету и редовно вежба, али не може да изгуби тежину. У овом случају, скривени узрок вишка килограма може бити хронични недостатак сна или лош квалитет сна (несаница, испрекидан или плитак сан).

Недостатак сна је велики стрес за организам, а стрес увек доводи до успоравања метаболизма и активног накупљања масти, чак и када једете са калоријским дефицитом. Поред тога, ако спавате неколико сати мање од препоручене количине (7,5-9 сати), ваши дани ц́е постати дужи. Сходно томе, постоји још 1 оброк.

Нутриционисти препоручују довољно спавања сваки дан. Ако сте један од ретких типова људи којима је потребно само 5-6 сати сна по ноц́и, највероватније једете 1-2 пута чешц́е од људи који спавају 8-9 сати. Да бисте избегли добијање вишка килограма овим режимом, морац́ете да смањите величину порције. Поново израчунајте дневни унос калорија и поделите га са бројем оброка.

13. Сматрате да воће није калорична храна

Људи који су далеко од бројања калорија обично су уверени да воц́е и бобице нису само безопасне, вец́ и корисне за фигуру у било којој количини. Ово је страшна грешка!

Свако воц́е има одређени садржај калорија, само је нешто нижи од, на пример, меса, хлеба, тестенина.

Воц́е је моц́ан извор угљених хидрата. Многи спортисти потпуно одбијају да једу воц́е током мршављења како би убрзали сагоревање масти. Ово сугерише да чак и ако једете само воц́е, можете да добијете вишак килограма.

Воц́е треба конзумирати мудро. Не треба их јести тек тако између оброка. Воц́е треба да делује као независно јело. На пример, могу заменити поподневну ужину или други доручак.

14. Унапређење у послу

Невероватно је, али висока позиција у компанији или друштву често постаје главни скривени разлог вишка килограма. У овом случају, 2 фактора могу допринети повец́ању телесне тежине.

Први је смањење физичке активности. Након унапређења, људи обично почињу мање да се крец́у: имају мање времена за спорт, више помоц́и у обављању ситних послова, више новца (где могу да прошетају, зову такси или користе личног возача).

Друга је психолошка компонента. Доказано је да унутрашњи комплекси могу натерати особу која је добила виши положај да подсвесно тежи потпуности.

У друштву је однос између друштвене тежине особе и њене сопствене тежине чврсто успостављен.

Стилл

Бонус видео

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas