Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Ходање снижава шећер у крви, али не било какво!

Има пацијената који пију и по шаку лекова, али не успевају да регулишу ниво шећера у крви.

1631880467_Depositphotos_46957927_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

То је зато што су физички неактивни, рекла је професор др Теодора Бељић Живковић, ендокринолог и директорка Клинике за интерне болести Клиничко-болничког центра "Звездара" на недавно представљеном пројекту "Отвори плави круг".

Прочитајте још: Ако не волите да трчите вежбајте у кући: Ево 4 лаких вежби

Умерене вежбе и ходање

- За спречавање шећерне болести и гојазности најмање што је потребно је два и по сата умерене аеробне физичке активности, а шетња је управо таква. За њу су потребни мотив, време и друштво, па је зато најбоље ако их воде тренери и када су под надзором медицинских сестара, јер онда постају едукативне и учесници могу да добију низ корисних информација - рекла је професорка Бељић Живковић.

Уз шетаче иду лекари и нутриционисти.

Сходно саветима лекара покренут је пројекат "Отвори плави круг" чији је циљ превенција и сузбијање дијабетеса, као и спречавање гојазности. Окосницу пројекта чине организоване шетње под надзором медицинских сестара и професионалних тренера из "Београдског тркачког клуба", а повремено се шетачима придружују и гости едукатори - лекари, нутриционисти и психолози.

Прочитајте још: Дијета којом се губе килограми и спречавају НАДУТОСТи гасови (ЈЕЛОВНИК)

Шета се у групама од 20 људи

Шетње се организују у групама по 20 учесника, на више локација у Београду, као што су Ада Циганлија, Кошутњак, Ушће, Звездарска и Бањичка шума. У склопу пројекта покренута је и апликација "Отвори плави круг" која свим заинтересованим грађанима пружа корисне информације о здрављу, терминима, и локацијама за шетње, као и стручњацима који се прикључују.

Прочитајте још: Одржавајте трбушњаке у доброј форми различитим вежбама, ево предлога

Од среде, у склопу пројекта, почела је са радом и Школа нордијског ходања. Под надзором стручњака из Београдског тркачког клуба, који су пионири ове популарне дисциплине у нашој земљи, обезбеђена је и бесплатна школа у трајању од два месеца. Уколико се покаже да постоји заинтересованост шетача за ову активност планирано је да школа постане стални део пројекта.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas