· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Hodanje snižava šećer u krvi, ali ne bilo kakvo!

Ima pacijenata koji piju i po šaku lekova, ali ne uspevaju da regulišu nivo šećera u krvi.

1631880467_Depositphotos_46957927_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

To je zato što su fizički neaktivni, rekla je profesor dr Teodora Beljić Živković, endokrinolog i direktorka Klinike za interne bolesti Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara" na nedavno predstavljenom projektu "Otvori plavi krug".

Pročitajte još: Ako ne volite da trčite vežbajte u kući: Evo 4 lakih vežbi

Umerene vežbe i hodanje

- Za sprečavanje šećerne bolesti i gojaznosti najmanje što je potrebno je dva i po sata umerene aerobne fizičke aktivnosti, a šetnja je upravo takva. Za nju su potrebni motiv, vreme i društvo, pa je zato najbolje ako ih vode treneri i kada su pod nadzorom medicinskih sestara, jer onda postaju edukativne i učesnici mogu da dobiju niz korisnih informacija - rekla je profesorka Beljić Živković.

Uz šetače idu lekari i nutricionisti.

Shodno savetima lekara pokrenut je projekat "Otvori plavi krug" čiji je cilj prevencija i suzbijanje dijabetesa, kao i sprečavanje gojaznosti. Okosnicu projekta čine organizovane šetnje pod nadzorom medicinskih sestara i profesionalnih trenera iz "Beogradskog trkačkog kluba", a povremeno se šetačima pridružuju i gosti edukatori - lekari, nutricionisti i psiholozi.

Pročitajte još: Dijeta kojom se gube kilogrami i sprečavaju NADUTOSTi gasovi (JELOVNIK)

Šeta se u grupama od 20 ljudi

Šetnje se organizuju u grupama po 20 učesnika, na više lokacija u Beogradu, kao što su Ada Ciganlija, Košutnjak, Ušće, Zvezdarska i Banjička šuma. U sklopu projekta pokrenuta je i aplikacija "Otvori plavi krug" koja svim zainteresovanim građanima pruža korisne informacije o zdravlju, terminima, i lokacijama za šetnje, kao i stručnjacima koji se priključuju.

Pročitajte još: Održavajte trbušnjake u dobroj formi različitim vežbama, evo predloga

Od srede, u sklopu projekta, počela je sa radom i Škola nordijskog hodanja. Pod nadzorom stručnjaka iz Beogradskog trkačkog kluba, koji su pioniri ove popularne discipline u našoj zemlji, obezbeđena je i besplatna škola u trajanju od dva meseca. Ukoliko se pokaže da postoji zainteresovanost šetača za ovu aktivnost planirano je da škola postane stalni deo projekta.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.