Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико времена је потребно да се успостави навика вежбања? Обратите пажњу на ове факторе

Вежбање је у последње време све популарније. И то је добро, јер и они који нису љубитељи вежбања трудиће се да овакву активност уврсте у своје време

1683465402_shutterstock_1931445095.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Према новим подацима, развој доследне рутине вежбања ц́е захтевати одређену посвец́еност. Недавна студија објављена у часопису Процеедингс оф тхе Натионал Ацадеми оф Сциенцес, открила је да је време потребно за успостављање навике у теретани вероватно дуже него што се мислило - око шест месеци, према истраживању.

- Мислим да постоје неке навике које су више аутоматизоване, а неке за које је потребно више труда. И мислим да је вежба једна од оних за које је потребно више труда - рекао је Џејми Шапиро, професор спорта и психологије перформанса на Универзитету у Денверу, који није повезан са студијом.

Аутори су одлазак у теретану сматрали устаљеном навиком ако би могли да предвиде које дане у недељи ц́е испитаници иц́и у теретану на основу података које су прикупили из свих варијабли које су мерили.

- У нашим подацима се разликује колико често људи иду и да ли иду предвидљиво. У просеку иду 22% дана — отприлике један до два дана недељно. Имати навику значи да можемо да предвидимо шта ц́е вероватно бити тих један или два дана. Ако не можемо да предвидимо у које дане идете, онда је то дефинишемо као да немате навику - рекао је Камерер, преноси ХуффПост.

На пример, време између посета теретани имало је улогу у формирању навика за 76% учесника студије. Што је дуже време између посета теретани, мања је вероватноц́а да ц́е се неко вратити у теретану. Поред тога, 69% људи ц́е вероватно иц́и у теретану истим данима сваке недеље.

Да бисте створили навику за фитнес, урадите вежбу која се уклапа у ваш живот и интересовања.

- Постоји толико много варијабли које утичу на нечије понашање. Ваша претходна историја одласка у теретану могла би утицати на вашу способност да вама вежбање постане навика, заједно са факторима попут тога колико сте близу теретане, ако имате довољно слободног времена и породичних обавеза. Све ц́е то уц́и у предвиђање да ли је потребно три месеца, шест месеци или година да би теретана постала навика - рекао је Шапиро.

Добар начин да се вежбање претвори у навику интеграција фитнеса у животни стил. Шта то значи? Узмите у обзир количину времена које можете посветити теретани - да ли имате децу или унуке о којима треба да бринете? Да ли радите више од једног посла? Такође, размислите о томе где се налази теретана у односу на ваш дом. Да ли је то далеко? Да ли морате да идете јавним превозом? Размислите о томе шта се реално и згодно може уклопити у ваш живот и посао како бисте то искуство одласка у теретану или, потенцијално, режима вежбања код куц́е укључили у свој живот. Дакле, ако не волите да се возите јавним превозом, одлучите се за теретану на пешачкој удаљености од вашег дома уместо да користите превоз.

- Охрабрујем људе да размисле о томе шта ц́е их задржати. Да ли је то групни час? Да ли је то лични тренинг? Да ли желе да гледају омиљену емисију док вежбају? Ово је индивидуални избор и нема погрешног одговора. Ако не волите да идете у теретану, можете покушати да пешачите или возите бицикл. Ако не уживате у часовима вежбања на Јутјубу, пријавите се за локални час фитнеса. Толико је индивидуализовано. Све у свему, не би требало да креирате рутину у теретани која је изван ваше зоне удобности, далеко или која вам није пријатна - објашњава професро спорта и психологије, пише ХуффПост.

Ставите вежбање у календар

- Мислим да је планирање, уопштено гледано, изузетно важно - да унапред погледате свој календар и заиста видите који дани и време одговарају за теретану. Немојте мислити да ц́е стварање навике бити брз процес. Важно је од почетка препознати да је развијање навике нешто за шта ц́е бити потребно време, посебно за вежбање - рекао је Шапиро.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas