Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет фактора утичу на масноћу око струка: Овако ћете најлаксе да смањите обим стомака

Обратите пажњу на ових 5 фактора због којих највероватније неможете да скинете сало са стомака.

1705312719_shutterstock_346883546.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Нова студија је испитала како људи који не могу да се отарасе сала са стомака могу да смање здравствене ризике и заштите своје срце. За ову студију објављену у Америцан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион, истраживачи су желели да знају да ли усвајање здравог начина живота може помоћи у побољшању односа струка и кукова (мера абдоминалне гојазности и метаболичког здравља) и смањењу ризика од кардиоваскуларних болести. Вишак масти око струка може имати низ негативних ефеката, према писању портала Минд Бодy Греен.

Шта су истраживачи открили?

 Анализирајући податке преко 280.000 људи у Великој Британији, научници су повезивали генетски ризик од таложења масти око струка, као и пет фактора везаних за здрав начин живота:

  • редовна физичка активност;
  • престанак пушења;
  • здрава исхрана;
  • недостатак конзумирања алкохола или умерена конзумација;
  • између 7 и 8 сати сна по ноћи.

У наредних скоро 14 година, аутори студије открили су преко 11.500 случајева кардиоваскуларних болести, а здрав начин живота показао се ефикасним у смањењу овог ризика.

Најбоља храна која вам помаже да се решите сала на стомаку

Тако су они који су усвојили четири од пет фактора здравог начина животаимали 25% мањи ризик од кардиоваскуларних болести у поређењу са онима који нису. Штавише, аутори студије су приметили да фактори начина живота доводе до смањења ризика чак и код учесника који су генетски предиспонирани за абдоминалну гојазност.

Шта можете да урадите ако не можете да се ослободите сала на стомаку

Ако имате проблема са масноћом око струка или само желите да смањите ризик од кардиоваскуларних болести, резултати студије нуде пет конкретних корака који вам могу помоћи да останете здрави.

Како напомињу аутори студије, „људи који имају висок или средњи ризик од абдоминалне гојазности, али имају здрав начин живота могу имати мањи ризик од развоја кардиоваскуларних болести у поређењу са онима који имају низак генетски ризик и нездрав начин живота“. Због тога је најбоље не пушити, пити алкохол у умереним количинама (мање од три пића недељно, према овој студији), редовно вежбати, добро спавати и следити исхрану са састојцима корисним за срце (много поврћа и зеленила и добре мастииз авокадо, ораси и риба).

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas