· · Коментари: 0
здравије

5 природних начина да смањите ВИСОК ПРИТИСАК: Свима су брзо доступни

Висок крвни притисак или хипертензија је болест од које болује велики број Срба, а може да изазове опасна стања попут срчаног и можданог удара која не тако ретко имају фатални исход.

1614105962_Depositphotos_237362566_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Један од проблема јесте што многи пацијенти који пате од високог крвног притиска често не осећају никакве симптоме. 

Једите банане
Воће и поврће богато калијумом су одлични савезници у снижавању крвног притиска. Калијум је важан за правилан рад срца, функционисање црева и мишића. Највише га има у бананама, парадајзу, поморанџи, кромпиру, пасуљу, грашку, дињи и сушеном воћу - сувим шљивама и грожђу. Обавезно их уврстите у редовну исхрану.

Стручњаци истичу да су најчешћи фактори за добијање високог крвног притиска  дијабетес типа 1 и 2, гојазност и конзумирање хране која садржи пуно соли. Особе које пате од овог потенцијално опасног стања нејчешће су на терапији и неопходно је да редовно проверавају вредности притиска.

Прочитајте још: Зелени или црни чај? Можда сте живели у заблуди, али ово нису ИСТИ НАПИЦИ! Ево и који је здравији

Добра вест је да нису увек неопходни лекови да бисте се решили хипертензије. Полазна тачка је да регулишете телесну тежину уколико сте гојазни, а ево шта још можете да радите да регулишете притисак на потпуно природан начин.

Фото: Пиxабаy

Пијте чај од хибискуса

Ако имате проблем са високим притиском, чај од хибискуса је одлично природно решење. Учесници једног истраживања који су пили три шоље чаја од хибискуса дневно, после 6 недеља су у просеку снизили горњи притисак до 7 јединица. Стручњаци су закључили да фитохемикалије из хибискуса помажу код проблема са хипертензијом.

Бавите се јогом

Пијте кафу без кофеина
Утицајем кафе на пораст крвног пртиска бавиле су се и даље се баве бројне студије. Нека истраживања су показала да кофеин не утиче на притисак, а друга да конзумирање 500 мг кофеина (3-4 шоље кафе) подиже притисак за 4 јединице. Око 240 мл кафе има 100-125 мг кофеина, а иста количина чаја само 50 мг. Када сте под стресом, срце пумпа много више крви, што подиже притисак, а кофеин појачава тај ефекат.

Споро дисање и медитативне вежбе, као што су јога, ћигонг и таи чи смањују хормоне стреса. Како ови хормони утичу на притисак? Тако што подстичу стварање ензима по имену ренин у бубрезима, а који узрокује хипертензију. Одвојите пет минута ујутро и увече да се опустите. Дубоко удахните ваздух да осетите како вам пуни стомак, а затим издахните и ослободићете се напетости. И једно и друго радите полако.

Прочитајте још: 6 МАГИЧНИХ КРИСТАЛА: Донеће добре вибрације, позитивну енергију и благостање

Слушајте класичну музику

Права мелодија може да помогне у снижавању притиска, тврде истраживачи универзитета у Фиренци. До овог открића су дошли тако што су 28 особа које су већ пиле лекове против високог притиска пуштали умирујућу класичну, келтску или индијску музику у трајању од пола сата сваког дана. Током тог времена било је важно и да обрате пажњу на дисање, да лагано удишу и издишу ваздух. После недељу дана, снизили су просечни горњи притисак за 3,2 јединице.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.