· · Коментари: 0
природа

Ова биљка је у Србији свима ДОСТУПНА, лечи све, а чај од ње користили су СТАРИ ГРЦИ И РИМЉАНИ

Кантарион (госпина трава) од давнина се у народу ценио и употребљавао за лечење посекотина, опекотина, хемороида, зарастање рана и као антисептик (спољашња употреба), а исто и за обољења јетре, болове у желуцу и дијареју (унутрашња употреба).

1596188300_Depositphotos_63723579_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Листови и цветови кантариона поседују велика лековита својства за организам. Највише се употребљавају за лечење депресије, немира, за апетит и проблеме са спавањем.

Порекло
Његова употреба у лечењу датира још из доба Старих Грка и Римљана. Биљка кантарион потиче са европског тла, али се у данашње време гаји и на осталим континентима, посебно у Аустралији. Неке земље забраниле су употребу производа који садрже кантарион, јер се показало да у комбинацији са одређеним лековима може изазвати нежељена дејства.

Активни састојци који се налазе у кантариону, могу изгубити своја лековита својства уколико дођу у контакт са сунчевом светлошћу. Због тога се производи са кантарионом складиште у тамну амбалажу, како би се заштитили од утицаја сунчевих зрака.

Прочитајте још: Збогом ДЛАКАМА! Древни РУСКИ РЕЦЕПТ за решавање проблема претеране маљавости

Биљка кантарион за лечење многих здравствених проблема

1. За депресију и душевни немир:

Екстракт кантариона помаже код непријатних стања која прате депресију, а то су узнемиреност, неспокојство, лоше расположење, несаница. Може бити идеална природна алтернатива за лечење депресије, без узимања других фармацеутских производа, као што су антидепресиви и седативи. Будите обазриви кад користите кантарион, јер у комбинацији са другим лековима може изазвати нежељена дејства. Према томе, само особе које не пију никакве лекове могу без страха да узимају кантарион.

Фото: Депосит
Може бити природна алтернатива за лечење депресије!

2. Ублажава симптоме менопаузе: многе жене лакше подносе симптоме менопаузе уколико пију чај од кантариона. Валунзи, промене расположења итд, значајно се могу смањити употребом кантариона.

Прочитајте још: Овај ЧАЈ је свима ДОСТУПАН: Лечи НЕПЛОДНОСТ и многе друге женске болести

3. Помаже код зарастања рана: уколико током 2 недеље, 3 пута дневно, на рану наносите маст на бази кантариона, приметићете да рана брже зараста. Женама које су имале царски рез, препоручују се масти са кантарионом, како би им рана брже срасла, и како би се смањио ожиљак.

4. Ублажава ПМС: конзумирање кантариона помаже код ублажавања предменструалних тегоба.

Маст на бази кантариона утиче на брже зарастање рана!

5. За особе које желе да оставе пушење: употреба кантариона једном дневно недељу дана пре него што оставите пушење, и 3 месеца након што оставите пушење, помаже вам да не дођете у искушење да поново запалите цигарету.

6. За афективне поремећаје расположења: кантарион ублажава симптоме овог поремећаја.

Прочитајте још: Може да спречи КАНЦЕР? У ЛЕТЊИМ МЕСЕЦИМА највише једемо ово поврће, а нисмо знали све његове ПРЕДНОСТИ

И за следеће проблеме
Ублажава опсесивно-компулзивни поремећај, отклања стомачне тегобе, ублажава мигрену и главобољу,побољшава стање неуралгије, ублажава ишијас, помаже у отклањању хроничног умора, замора и болова у мишићима, ублажава лупање срца,повећава апетит.

7. Хемороиди: кантарионово уље помаже код упале хемороида. Памучну вату или газу натопите кантарионовим уље и ставите на хемороиде. Нека вата (газа) стоји током целе ноћи.

8. За цревне паразите: етерично уље од кантариона делује против цревних паразита, захваљујући фенолима са антибактеријским дејством, који се налазе у кантариону.

Кантарион контраиндикације

Уколико користите кантарион за унутрашњу употребу, не би требало да дође ни до каквих проблема. Мада, могуће је да се појаве неки од следећих нежељених ефеката: проблеми са спавањем, узнемиреност, раздражљивост, стомачне тегобе, сува уста, вртоглавица, главобоља, осип на кожи, дијареја. Уколико након конзумирања кантариона приметите да не можете да заспите, смањите дозу или кантарион користите ујутру.

Прочитајте још: ДЕСЕТ најмоћнијих ПРИРОДНИХ ЛЕКОВА које не бисмо требали да ЗАБОРАВИМО упркос НАПРЕТКУ МЕДИЦИНЕ

Фото: Пиxабаy

Деци млађој од 12 година не препоручује се употреба кантариона дуже од 6 недеља заредом.

Немојте се излагати сунцу и УВ зрачењу након наношења кантарионовог уља на кожу, јер може изазвати опекотине.

Уколико пијете неке лекове, посаветујте се са својим лекаром пре него што сами одлучите да користите кантарион.

Труднице и дојиље не смеју употребљавати кантарион!

Труднице и дојиље не смеју употребљавати кантарион. Такође, кантарион може изазвати и неплодност, те се не препоручује женама које покушавају да затрудне.

Прочутајте још: Муче вас уједи КОМАРАЦА? Имамо неколико брзо доступних решења из КУХИЊЕ

Особе које пате од дубоке депресије и шизофреније, не треба да конзумирају кантарион, јер може погоршати њихово стање.

Особе које због неке операције морају примити анестезију, не би требало да конзумирају кантарион, јер остаци ове биљке у организму могу изазвати срчане компликације током хируршког захвата. Немојте конзумирати кантарион минимум 2 недеље пре заказане операције.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.