· · Komentari: 0
priroda

Ova biljka je u Srbiji svima DOSTUPNA, leči sve, a čaj od nje koristili su STARI GRCI I RIMLJANI

Kantarion (gospina trava) od davnina se u narodu cenio i upotrebljavao za lečenje posekotina, opekotina, hemoroida, zarastanje rana i kao antiseptik (spoljašnja upotreba), a isto i za oboljenja jetre, bolove u želucu i dijareju (unutrašnja upotreba).

1596188300_Depositphotos_63723579_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Listovi i cvetovi kantariona poseduju velika lekovita svojstva za organizam. Najviše se upotrebljavaju za lečenje depresije, nemira, za apetit i probleme sa spavanjem.

Poreklo
NJegova upotreba u lečenju datira još iz doba Starih Grka i Rimljana. Biljka kantarion potiče sa evropskog tla, ali se u današnje vreme gaji i na ostalim kontinentima, posebno u Australiji. Neke zemlje zabranile su upotrebu proizvoda koji sadrže kantarion, jer se pokazalo da u kombinaciji sa određenim lekovima može izazvati neželjena dejstva.

Aktivni sastojci koji se nalaze u kantarionu, mogu izgubiti svoja lekovita svojstva ukoliko dođu u kontakt sa sunčevom svetlošću. Zbog toga se proizvodi sa kantarionom skladište u tamnu ambalažu, kako bi se zaštitili od uticaja sunčevih zraka.

Pročitajte još: Zbogom DLAKAMA! Drevni RUSKI RECEPT za rešavanje problema preterane maljavosti

Biljka kantarion za lečenje mnogih zdravstvenih problema

1. Za depresiju i duševni nemir:

Ekstrakt kantariona pomaže kod neprijatnih stanja koja prate depresiju, a to su uznemirenost, nespokojstvo, loše raspoloženje, nesanica. Može biti idealna prirodna alternativa za lečenje depresije, bez uzimanja drugih farmaceutskih proizvoda, kao što su antidepresivi i sedativi. Budite obazrivi kad koristite kantarion, jer u kombinaciji sa drugim lekovima može izazvati neželjena dejstva. Prema tome, samo osobe koje ne piju nikakve lekove mogu bez straha da uzimaju kantarion.

Foto: Deposit
Može biti prirodna alternativa za lečenje depresije!

2. Ublažava simptome menopauze: mnoge žene lakše podnose simptome menopauze ukoliko piju čaj od kantariona. Valunzi, promene raspoloženja itd, značajno se mogu smanjiti upotrebom kantariona.

Pročitajte još: Ovaj ČAJ je svima DOSTUPAN: Leči NEPLODNOST i mnoge druge ženske bolesti

3. Pomaže kod zarastanja rana: ukoliko tokom 2 nedelje, 3 puta dnevno, na ranu nanosite mast na bazi kantariona, primetićete da rana brže zarasta. Ženama koje su imale carski rez, preporučuju se masti sa kantarionom, kako bi im rana brže srasla, i kako bi se smanjio ožiljak.

4. Ublažava PMS: konzumiranje kantariona pomaže kod ublažavanja predmenstrualnih tegoba.

Mast na bazi kantariona utiče na brže zarastanje rana!

5. Za osobe koje žele da ostave pušenje: upotreba kantariona jednom dnevno nedelju dana pre nego što ostavite pušenje, i 3 meseca nakon što ostavite pušenje, pomaže vam da ne dođete u iskušenje da ponovo zapalite cigaretu.

6. Za afektivne poremećaje raspoloženja: kantarion ublažava simptome ovog poremećaja.

Pročitajte još: Može da spreči KANCER? U LETNJIM MESECIMA najviše jedemo ovo povrće, a nismo znali sve njegove PREDNOSTI

I za sledeće probleme
Ublažava opsesivno-kompulzivni poremećaj, otklanja stomačne tegobe, ublažava migrenu i glavobolju,poboljšava stanje neuralgije, ublažava išijas, pomaže u otklanjanju hroničnog umora, zamora i bolova u mišićima, ublažava lupanje srca,povećava apetit.

7. Hemoroidi: kantarionovo ulje pomaže kod upale hemoroida. Pamučnu vatu ili gazu natopite kantarionovim ulje i stavite na hemoroide. Neka vata (gaza) stoji tokom cele noći.

8. Za crevne parazite: eterično ulje od kantariona deluje protiv crevnih parazita, zahvaljujući fenolima sa antibakterijskim dejstvom, koji se nalaze u kantarionu.

Kantarion kontraindikacije

Ukoliko koristite kantarion za unutrašnju upotrebu, ne bi trebalo da dođe ni do kakvih problema. Mada, moguće je da se pojave neki od sledećih neželjenih efekata: problemi sa spavanjem, uznemirenost, razdražljivost, stomačne tegobe, suva usta, vrtoglavica, glavobolja, osip na koži, dijareja. Ukoliko nakon konzumiranja kantariona primetite da ne možete da zaspite, smanjite dozu ili kantarion koristite ujutru.

Pročitajte još: DESET najmoćnijih PRIRODNIH LEKOVA koje ne bismo trebali da ZABORAVIMO uprkos NAPRETKU MEDICINE

Foto: Pixabay

Deci mlađoj od 12 godina ne preporučuje se upotreba kantariona duže od 6 nedelja zaredom.

Nemojte se izlagati suncu i UV zračenju nakon nanošenja kantarionovog ulja na kožu, jer može izazvati opekotine.

Ukoliko pijete neke lekove, posavetujte se sa svojim lekarom pre nego što sami odlučite da koristite kantarion.

Trudnice i dojilje ne smeju upotrebljavati kantarion!

Trudnice i dojilje ne smeju upotrebljavati kantarion. Takođe, kantarion može izazvati i neplodnost, te se ne preporučuje ženama koje pokušavaju da zatrudne.

Pročutajte još: Muče vas ujedi KOMARACA? Imamo nekoliko brzo dostupnih rešenja iz KUHINJE

Osobe koje pate od duboke depresije i šizofrenije, ne treba da konzumiraju kantarion, jer može pogoršati njihovo stanje.

Osobe koje zbog neke operacije moraju primiti anesteziju, ne bi trebalo da konzumiraju kantarion, jer ostaci ove biljke u organizmu mogu izazvati srčane komplikacije tokom hirurškog zahvata. Nemojte konzumirati kantarion minimum 2 nedelje pre zakazane operacije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.