· · Komentari: 0
povrće

Može da spreči KANCER? U LETNJIM MESECIMA najviše jedemo ovo povrće, a nismo znali sve njegove PREDNOSTI

Tokom vrelih letnjih meseci nema boljeg "zelenog" osveženja od krastavca.

1594889149_salad-2756467_1280.jpg
Foto: Pixabay

Voda čini čak 96 posto ovog povrća, pa će, ako ga redovno jedete, organizam biti hidriran sve vreme. "Lajf stajl" forsira i zeleni sok od ovog povrća, pa je "smuti" sa krastavcem idealan za početak dana...

Pročitajte još: Leče AKNE, uklanjaju NESANICU, pojačava želju za SEKSOM i još 7 RAZLOGA zašto ih treba jesti

Šta sadrži krastavac?
Krastavci su veoma hranljivi: sadrže vitamine C i K, B1, B5 i B7, kalijum, magnezijum, mangan i bakar

 Ajurveda uči da se konzumacijom ovog povrća podstiče otpuštanje viška toplote iz vitalnih organa. Obiluju vlaknima i vodom, a imaju malo kalorija (samo 16 u 100g), pa su pravi izbor za one koji na zdrav način žele da izgube višak kilograma. Podstiču probavu, jer u kori imaju netopiva vlakna koja pomažu da se svarena hrana brže kreće kroz creva i eliminiše otpad iz organizma.

U krastavcima su i topiva vlakna koja tokom probave poprimaju strukturu gela, što daje duži osećaj sitosti.

Pročitajte još: Koristi se u kozmetici, higijeni i ISHRANI: Moć ČUDESNE biljke koja datira još PRE NOVE ERE

 Svež, sadrži lignane i kukurbitacine - bioaktivne supstance koje imaju snažno zaštitno dejstvo na zdravlje. Studije su pokazale da lignani u krastavcima deluju protiv raka – jajnika, prostate i dojke, a čuvaju i zdravlje srca.

Odličan borac protiv srčanih oboljenja i raka!
Foto: Pixabay

Naučnici su iznenađeni učinkom kukurbitacina da smatraju da će se u budućnosti koristiti kao lek protiv raka, jer "koči" rast ćelija karcinoma. Dokazano je da kukurbitacini B mogu uništiti čak 80 posto raka pankreasa.

Pročitajte još: Rukola salata sa BRESKVAMA

Krastavci mogu smanjiti hipertenziju i hiperglikemiju, a imaju i jaka antioksidantna i antialergijska svojstva. Osim vitamina C, sadrže i flavonoide, poput kvercetina i kemferola i utiču na zdravlje kože. Deluju protiv dijabetesa, smanjuju nivo holesterola, štite zdravlje mozga, čuvaju zdravlje zglobova, ublažavaju artritis, smanjuju stres...

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.