· · Коментари: 0

Четири намирнице за које нисмо знали да имају противупална дејства

Да ли су ове намирнице на вашем менију?

1634579300_Depositphotos_6953202_S.jpg
Фото: Депосит

Упала је нормалан део имунолошке одбране нашег тела. Међутим, уколико тај имунолошки одговор постане хроничан, то може довести до озбиљних здравствених проблема као што су болести срца, хроничне болести доњих дисајних путева, артритис, Алцхајмерова болест и мождани удар.

Упале можемо да мањимо избегавањем одређене хране која изазива упале, попут прерађеног меса, додатог шећера и засићених масти. Али такође постоји храна која упалу може и да смањи.

Печурке

Печурке су богате антиоксидансима. Један су од најбољих извора селена, есенцијалног минерала са снажним антиоксидативним и противупалним ефектима.

Лук

Лук није само појачивач укуса већ је такође невероватно хранљив. Уупознати смо са белим луком као противупалним састојком, али лук нуди пођеднако снажна противупална дејства. Садржи неколико врста антиоксиданата за које се показало да имају снажна противупална својства. Кверцетин је антиоксидативно једињење које се налази у луку и које је повезано са противупалним својствима и предностима за здравље срца, укључујући снижен ниво крвног притиска.

Тофу

Сојина храна, укључујући тофу, богата је биљним једињењима познатим као изофлавони који имају противупално дејство. Захваљујући добро избалансираном профилу аминокиселина-заједно са влакнима, манганом и другим високим садржајем минерала тофу је одличан извор биљних протеина, пише Реал Симпле.

Интергалне житарице

Цела зрна имају влакна која јачају микробиоме, као и високу концентрацију минерала који подржавају имунитет, попут цинка и селена. Велика количина влакана нам такође помаже да се осећате сито.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.