Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

ЧУДОТВОРНИ ЂУМБИР: Искористите лековита својства ове МОЋНЕ намирнице

Зашто је ђумбир за имунитет кључна биљка и које чињенице говоре томе у прилог?

1647269339_ginger-gaec143fbd_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Ђумбир нам је стигао из Индије, где се гаји преко 3,000 година. Стари Грци и Римљани су га додавали хлебу, због његове користи за боље варење. Ђумбир делује и на мучнину, против сметњи у варењу, па га често стављају као зачин, и у слане и слатке посластице. Користи се ризом, део биљке који има пријатан мирис и оштар, јак и љут укус. То је тај чудесни ђумбир!

Прочитајте још: Пет кључних правила сваке дијете: Придржавајте их се ако желите брзо, здраво и трајно да изгубите килограме

Савремена медицина, придружила се овој традиционалној и чудотворној биљци, а приписала је својства која имају активни принципи из ње. Ђумбир садржи преко 100 биоактивних једињења, минерала, витамина Б6, Б12, магнезијум, натријум, калцијум, гвожђе и друге елементе. Користи се не само као зачинска биљка, већ и као лек и превентивно средство за јачање отпорности организма. Побољшава дејство антибиотика и циркулацију. Не садржи токсичне материје, па се зато свакодневно може користити.

Гингерол је уљана смола корена ђумбира, представља јак антиоксиданс и има противупално и антибактеријско дејство.

Народна медицина ђумбир користи код прехлада и грипа (препорука је жвакање свежег ђумбира или чај, али и свеже цеђен сок). Бројна су лековита својства која красе ову биљку. Осим наведених карактеристика чај од ђумбира ублажава симптоме артритиса, користи се код алергија, делотворан је лек против мигрене, делује као антисептик, снажан је антиоксиданс који поспешује функцију јетре и одличан је за детоксикацију организма.

  • Подстиче пробаву и чисти организам
  • Лек против грипа и прехладе
  • Побољшава циркулацију и смањује ризик од срчаног удара
  • Ублажава мучнину

Ђумбир се већ стотинама година користи за добро варење и за ублажавање цревних тегоба. Ова зачинска биљка има противупална својства и садржи ензим зингибаин, који помаже у варењу протеина. Чај од ђумбира ефикасно делује на непријатне дигестивне тегобе и чисти организам од отровних токсина који се таложе у организму.

Припрема чаја:

  1. Ставите ољуштени ђумбир (2 комада од 5 цм дебљине) у пола литра провреле воде и кувајте га на лаганој ватри 20 минута.
  2. Чај процедите и по жељи додајте мед и лимун.
  3. Пијте често овај мелем за желудац и црева, ваша пробава ће вам бити захвална, а надутост узрокована брзим и прекомерним једењем ће бити смањена.

пхото: пиxабаy

Ђумбир је одличан природни лек који делује против-упално, а његова употреба у свакодневној исхрани у облику чаја или као зачин ће допринети целокупном здрављу вашег организма.

Поред најлакше примене ђумбира у виду чаја, од њега можете направити и здраве бомбоне, слану пасту и хладно топли напитак.

Домаће бомбоне са ђумбиром

Осим чувених колача са ђумбиром за које сте сигурно чули, ова укусна и здрава посластица улепшаће укус ваших колача, кексића, компота…

Потребно је:

  • 100 грама корена ђумбира

  • 2 шољице смеђег шећера

  • 3 дцл воде

Припрема:

Огулите ђумбир. Нарежите га на танке трачице. Ставите воду да проври, додајте шећер и нарезани ђумбир и мешајте на ватри док вода не испари и док се шећер не ухвати за комаде ђумбира. Још топли ђумбир уваљајте у мало шећера. Када се охлади, колачиће можете јести као дезерт или послужити уз омиљени напитак.

Топло-хладни напитак са ђумбиром

Предност овог напитка, осим што је здрав и укусан, је та што се може конзумирати као топао и као хладан. Ужитак је исти, само је питање укуса.

Потребно је:

  • 2 цела исечена лимуна
  • 1 ђумбир ољуштен и исецкан
  • 3 кафене кашичице меда или смеђег шећера
  • 2л кључале воде
  • 2 гранчице менте

Прочитајте још: Свако јутро у КАФУ додајте ЈЕДАН ЗАЧИН: Ова невероватна комбинација истопиће ваше килограме

 

Припрема:

Лимун, ђумбир и шећер ставити у ватростални суд. Прелити кључалом водом и оставити да се расхлади до собне температуре. Додати још мало смеђег шећера. Ако желите топли напитак, можете га одмах конзумирати или додатно подгрејати. Уколико желите хладан, оставите га у фрижидер и, када се охлади, сервирајте са ментом.

Слана паста са ђумбиром

Састојци:

  • 1 шоља сецканог ђумбира
  • 20 чена белог лука
  • ½ кашичице соли
  • ½ кашике уља неутралног укуса (репица, шафран, кукуруз)
  • 1–2 кашике (15–30 мл) белог сирц́ета (опционо)
  • 1 кашичица (5 мл) куркуме (опционо)

Припрема:

Оперите, ољуштите и добро осушите ђумбир. Уситните га на крупније коцке. Потребно вам је 120 г ђумбира или, отприлике, 1 шоља. Из белог лука исеците све зелене клице које имају оштар укус. Добро ољуштите сваки чен. Помешајте ђумбир, бели лук и со. Затим их, све заједно, добро изблендирајте. Након тога, налијте уље па још само мало изблендирајте.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas