Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Један од најбољих извора ВИТАМИНА К: Сви разлози због којих КЕЉ треба да се нађе на нашем тањиру?

Кељ се сматра једном од најздравијих и најхранљивијих биљних намирница које постоје. Садржи све врсте корисних једињења

1651064575_kale-2317181_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Кељ је члан породице купуса, а листови могу да буду зелени или љубичасти, глатког или коврџавог облика.

Има укупо 33 калорије, 6 грама угљених хидрата (од којих су 2 влакна) и 3 грама протеина. Кељ садржи врло мало масти, али велики део масти у њему је омега-3 масна киселина која се зове алфа линоленска киселина. С обзиром на невероватно низак садржај калорија, кељ је међу најхранљивијим намирницама које постоје.

Прочитајте још: Да ли сте чули за Ептадерм? Швајцарски научници су створили линије које циљано негују ова стања коже

Бенефити кеља

Кељ и антиоксиданти

Кељ је препун моћних антиоксиданата попут кверцетина и кемферола. То укључује бета-каротен и витамин Ц, као и разне флавоноиде и полифеноле. Антиоксиданти су супстанце које помажу у сузбијању оксидативног оштећења слободних радикала у телу.

Витамин Ц

Кељ је одличан је извор витамина Ц. Важан антиоксидант растворљив у води који служи многим виталним функцијама у ћелијама тела. На пример, неопходан је за синтезу колагена, најзаступљенијег структурног протеина у телу. Кељ има много више витамина Ц од другог поврћа, садржи око 4,5 пута више од спанаћа. Шоља сировог кеља садржи чак више витамина Ц од целе поморанџе, пише Хеалтхлине.

Холестерол

Кељ може да помогне у смањењу холестерола. Холестерол има многе важне функције у телу. На пример, користи се за производњу жучних киселина, које су супстанце које помажу телу да вари масти. Јетра претвара холестерол у жучне киселине, које се затим ослобађају у дигестивни систем кад год поједете масни оброк.

Витамин К

Кељ је један од најбољих извора витамина К на свету. Витамин К је важан нутријент. "Активира" одређене протеине и даје им способност да везују калцијум. Сматра се да једна сирова шоља садржи скоро 7 пута више од препоручене дневне количине.

Прочитајте још: Рутине које би могле да помогну код проблема са НЕСАНИЦОМ: Ако не можете да заспите боље устаните из кревета

Бета - каротен

Често се тврди да је кељ богат витамином А, међутим, он је заправо богат бета-каротеном, антиоксидансом који тело може да претвори у витамин А.

Мршављење

Кељ има неколико својстава која га чине храном погодном за мршављење. Има веома мало калорија, али и даље пружа значајну количину која би требало да вам помогне да се осећате сито. Због ниске калоријске и високог садржаја воде, кељ има ниску енергетску густину.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas