Телу, уму и духу даје животну енергију, има смирујући учинак. Управо због тога црвено сочиво је једна од најважнијих намирница у кухињи и сматра се најздравијом међу свим врстама сочива
Њена зрнца богата су виталним храњивим састојцима попут протеина, угљенохидрата и влакана, као и витаминима и минералима као што су магнезијум, гвожђе, цинк, фолат, фосфор, калијум, бакар и витамини групе Б.
Црвено сочиво је слатка, лагана намирница која опоравља организам, посебно када је скувана са мало уља и зачина.
Лековита својства црвеног сочива
Црвено сочиво је лагано, укусно и лако сварљиво, па је могу редовно користити и особе које имају проблема са варењем махунарки.
Због своје храњивости, препоручује се код опоравка након болести. Јача имунитет, чисти организам, а помаже и код поремећаја јетре.
Црвено сочиво је посебно цењена намирница, јер:
- помаже варење
- помаже против надимања и грчева
- природни је лаксатив
- елиминише токсине из тела
- даје виталност и енергију
- стимулира рад срца
- опушта крве судове чиме се повећава циркулација крви
- ревитализира организам
- утиче позитивно на имунолошки сустав
- благотворно делује на бубреге и мокраћни систем
- помаже у искашљавању
- повећава производњу мајчиног млека
- негује и прочишћава кожу
- има низак гликемијски индекс
С обзиром на бројне здравствене предности, црвено сочиво има вишеструку корист за наше здравље па се исплати уврстити га у свакодневну исхрану.
(Крстарица)