Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СЕДАМ СИМПТОМА КОЈИ УКАЗУЈУ НА МАЊАК ГВОЖЂА: Обратите пажњу, НЕ ЧЕКАЈТЕ ДИЈАГНОЗУ

Више од трећине жена млађих од 50 година има недостатак гвожђа, објавио је Њујорк тајмс. Менструација и трудноћа су два главна разлога, а недостатак гвожђа може имати озбиљне последице, укључујући слабији имунитет.

1699176338_shutterstock_699899389.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Гвожђе је есенцијални нутријент који тело користи за стварање црвених крвних зрнаца, којИ преносе кисеоник из плућа до остатка тела. Међутим, недостатак гвожђа често остаје недијагностикован. Ово су неки од тихих знакова да вам можда недостаје гвожђе.

 

Кратак дах

„Симптоми недостатка гвожђа су често неспецифични и магловити“, пише Тајмс. Један од ових нејасних знакова укључује кратак дах.

 

Мождана магла

Пошто је гвожђе потребно за пренос кисеоника до мозга, недостатак гвожђа може изазвати маглу у мозгу.

 

Умор

Умор и слабост такође могу бити последица недостатка гвожђа, каже Кливлендска клиника.

 

Вртоглавица и мучнина

Познато је да је вртоглавица највећи симптом ниског нивоа гвожђа, пише Интерна медицина, Северни Хјустон. Након што вртоглавица нестане, може се јавити јаком главобољом.

Разлог зашто се то дешава је тај што нема довољно крви која путује до вашег мозга, што доводи до отицања крвних судова. Дакле, ако осећате да вам глава пулсира и да не можете да се фокусирате, вероватно само ваши крвни судови чекају кисеоник.

 

Повећана осетљивост на хладноћу

Када вам недостаје гвожђе, можете постати анемични, стање у којем тело производи мање црвених крвних зрнаца. Људи са анемијом немају довољно црвених крвних зрнаца, које преносе кисеоник по целом телу. Без адекватног кисеоника, вашим ћелијама ће можда бити теже да подносе хладноћу, пише портал Хенри Форд Хеалтх.

 

Бледа кожа

Бледило може бити знак ниске количине гвожђа, кажу стручњаци. Ово је узроковано смањеним протоком крви у кожу.

 

Поремећај срчаног рада

Лупање срца може бити узнемирујуће искуство, и то је знак да ваше срце ради теже због смањене количине кисеоника у крви, пише Адванцед ЕР.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas