Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
поврће

Одличан су део сваке дијете: Зашто би ТИКВИЦЕ требало да буду на вашој летњој трпези?

Тиквице углавном класификујемо као поврће, али се заправо ботанички сматрају воћем

1658394525_vegetable-gd5eb8a33d_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Тиквице се јављају се у неколико варијанти, имају боју од тамножуте до тамнозелене. Док тикве потичу из Америке, ова сорта је први пут развијена почетком 1800-их у Италији.

Бенефити тиквица

Тиквице садрже низ витамина, минерала и корисних биљних једињења. Куване тиквице су посебно богате витамином А. Такође садржи мале количине гвожђа, калцијума, цинка и неколико других витамина Б.

Прочитајте још: Исхрана и ментално здравље: Ако сте под стресом избегавајте ову храну

Висок ниво антиоксиданата

Тиквице су богате антиоксидантима. То су биљна једињења која помажу у заштити вашег тела од оштећења слободних радикала. Каротеноиди, као што су лутеин, зеаксантин и бета-каротен су посебно богати у тиквицама. Истраживања показују да кожа биљке садржи највише антиоксиданата. Жуте тиквице могу да садрже нешто више нивое од светлозелених

Доприносе здравом варењу

Тиквице могу да утичу на здраво варење на неколико начина. За почетак, богате су водом, а такође садрже и растворљива и нерастворљива влакна. Нерастворљива влакна помажу да се храна лакше креће кроз црева, додатно смањујући ризик од затвора.

Тиквице и угљени хидрати

Са 3 грама угљених хидрата по куваној шољи (232 грама), тиквице представљају одличну алтернативу тестенини са мало угљених хидрата за оне који желе да смање унос угљених хидрата. На тај начин могу да буду одлична замена за тестенину.

Прочитајте још: Третман који може да подстакне раст косе: Направите пилинг

Тиквице и вид

Додавање тиквица вашој исхрани може позитивно да утиче и на вид. Богате су витамином Ц и бета-каротеном - хранљиви састојви важни за здравље очију.

Дијета

Редовна конзумација тиквица може да помогне приликом губљења тежине. Ово воће је богато водом и има ниску густину калорија, што може да вам помогне да се осећате сито. Садржај влакана такође може да смањи глад.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas