Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ

“Поједите самог себе” и спречите појаву НАЈТЕЖИХ БОЛЕСТИ! Откривамо шта је то АУТОФАГИЈА и како делује на организам

Аутофагија је еволутивни механизам у нашем телу који наступа у периодима гладовања и даје нам енергију рециклажом

1618493004_Depositphotos_352121244_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos
Oglas

Аутофагија није дијета, већ еволутивни процес који наступа у периодима гладовања и који омогућава организму да преживи стварајући енергију рециклажом. Овај процес гладовања може имати и кључну улогу у превенцији или лечењу рака. Иако многи гладовање представљају као опасност по здравље организма, јапански научник Јошинори Осуми добио је Нобелову награду за допринос у проучавању и разоткривању функционисања овог процеса, као изузетно значајног за функционисање организма. 

Прочитајте још: Пече вас језик: Није безазлено, ево зашто би требало да посетите лекара

На ћелијском нивоу, аутофагија уклања токсичне протеине из ћелија, које се приписују неуродегенеративним болестима, попут Паркинсонове и Алцхајмерове болести.

Поједите самог себе или пређите на систем аутофагије уколико желите да очистите оштећене ћелије у организму, регенеришете их и учинити здравим као при родђењу.  Аутофафија у буквалном преводу значи самоједење, односно самопрождирање. Ипак, иза тог назива крије се еволутивни механизам самоодржања помоћу којег тело може уклонити нефункционалне ћелије и рециклирати њихове делове ка потпуној ћелијској регенерацији и чишћењу.

Аутофагија подразумева специфичан начин исхране, који поред свих здравствених благодети омогућава и брзо губљење килограма.

Предности аутофагије

Прочитајте још: Уживајте у домаћим ГРИЦКАЛИЦАМА: Лагани и ФИТ брускети уместо вечере по рецепту ВЕСНЕ ЂОГАНИ (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Највеће користи које добијамо од аутофагије је успорење процеса старења, како у естетском смислу тако и када је реч о старењу органа и самог срца.  

Наиме, како је објашњавао овај јапански научник,  када су наше ћелије под стресом, аутофагија се повећава како би нас заштитила, што помаже у продужавању животног века. У време глади аутофагија одржава тело разбијањем целуларног материјала и поновном употребом за неопходне процесе. За то је потребна енергија и тај процес не може трајати заувек, али даје више времена да пронађемо адекватну храну.

Зашто маслиново уље?
Аутофагију подстиче и конзумирање маслиновог уља током периода када се не пости, вежбе нижег интензитета напора каква је брза шетња, зелени чај, кафа у мањим дозама, витамини Б3 и Д. Такође, „чисти“ организам од вируса, бактерија, гљивица – делује повољно на имуни систем. 

На ћелијском нивоу, аутофагија уклања токсичне протеине из ћелија, које се приписују неуродегенеративним болестима, попут Паркинсонове и Алцхајмерове болести. Овај процес у телу потпомаже рециклажи заосталих протеина, пружа енергију и градивне блокове за цћелије, подстиче регенерацију и здраве ћелије.

Прочитајте још: Педијатар Миловановић: Стомачни вирус је најопаснији код предшколаца, а бебе одмах водите у болницу

Превенција рака

Аутофагији се посвећује велика пажња због улоге коју може имати у превенцији или лечењу рака. Наиме, како аутофагија опада како старимо, то значи да ћелије које више не раде или могу нанети штету могу да се множе, што је узрок ћелија карцинома.

Пост је најучинковитији начин да процес покрене аутофагију.

Како сви карциноми почињу од неке врсте оштећених ћелија, тело би требало да препозна и уклони те ћелије, често користећи аутофагичне процесе. Због тога неки истраживачи разматрају могућност да аутофагија може смањити ризик од рака. Бројне студије од поузданог извора сугеришу да се многе ћелије рака могу уклонити аутофагијом. Препознавање и уништавање онога што је пошло по злу и покретање механизма поправљања доприноси смањењу ризика од рака.

Зашто је важно вежбање?
Још једно подручје које такође може играти улогу у изазивању аутофагије је вежбање. Према једној студији на животињама Trusted Source, физичко вежбање може изазвати аутофагију у органима који су део процеса метаболичке регулације. То може укључивати мишиц́е, јетру, панкреас и масно ткиво.

Генетичати и биолози верују да ће нова истраживања и докази дати увид у то где да усмере даље експременте у истраживању аутофагије као терапију за оболеле  од рака. Доктори са великим оптимизмом гледају на предности аутофагије у лечењу многих других болести.

Промене у исхрани за подстицај процеса аутофагије

Испрекидани пост и кето дијета покрећу аутофагију. Пост је најучинковитији начин да процес покрене аутофагију. Кето дијета је богата мастима и сиромашна угљеним хидратима и доноси исте предности поста без поста, односно изазива исте корисне метаболичке промене. Кето дијета не преоптерећује тело спољашњим оптерећрњем, даје му предах да се усредсредило на сопствено регенерисање.

Прочитајте још: Несаница је знак гриже савести, а лечи се веома једноставно

У кето дијети око 75 одсто дневних калорија добија се из масти, а 5 до 10 одсто у калоријама.Ова промена у изворима калорија доводи до тога да тело мења своје метаболичке путеве. Почеће да користи масти за гориво уместо глукозе која потиче из угљених хидрата.

Гладовање може да се спроводи на различите начине. Она препоручује да динамика гладовања буде 16 сати сваки дан (при томе се у периоду од 8 сати узима храна, а у континуираном периоду од 16 сати ништа не једе, него се пије само вода), или да се период гладовања продужи на више дана, на пример 2 дана у току недеље, или 7 дана у току неколико месеци.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas