Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

АУТОФАГИЈА може утицати лоше на жене, посебно уколико планирате ТРУДНОЋУ

Иако је веома популаран начин скидања килограма, може имати штетне последице

1659432073_Foto-Pixabay-Pexels.jpg
Фото: Пиxабаy, Пеxелс
Oglas

Аутофагија, која се популарно назова "дијета са Нобеловом наградом", представја режим исхране у којем се избегава конзумирање било какве хране у пеироду од 10 или 12 сати. Ово је природан процес тела да рециклира старе ћелије и искористи их за грађење нових, здравих.

У буквалном преводу аутофагија значи - појести себе. Заправо, услед гладовања, ћелије почну да једу сав отпад, токсине, паразите, бактерије што доводи до прочишћења читавног организма.

Ћелијски биолог Јошиниори Осуми је 2016. године добио Нобелову награду у области филозофије и медицине за револуционарно откриће аутофагије. Концепт рециклирања ћелија познат је од шездесетих година прошлог века, када су истраживачи приметили да ћелије могу да себе поједу.

Јапански нобеловац је деведесетих година своја истраживања вршио на квасцу, а одатле и потичу прва званична открића која су актуелна и данас.

Међутим, поред свих бенефита које доноси нашем телу, неке особе не би смеле да примењују аутофагију, док се не консултују са доктром.

Прочитајте још: ДИЈЕТА 10 ПОСТО: Изгубите килограме без гладовања

Једна девојка, која је писала нашој редакцији, имала је проблема да остане трудна по трећи пут, јер је у дужем временском периоду била на аутофагији.

- Ја сам се осећала супер на аутофагији, 8 месеци сам постила од 16 до 18 сати. Губила сам килограме, све је било океј, до момента када сам одлучила да останем трудна по трећи пут. Нисам могла да остане у другом стању годину и по дана - рекла је жена.

Наглашава да су муж и она радили све претраге, све анализе су биле у реду, док није дошла до штитне жлезде.

- Аутофагија ми је буквално упропастила штитну жлезду. Морала сам да пијем лекове, како бих могла да затрудним. Када сам после толико времена остала у другом стању, морала сам да наставим да пијем лекове током целе трудноће. Тек после две године од порођаја штитна жлезда је поново била у одличном стању - наставља причу.

И додаје да од тада више нема никакву терапију.

- Не пијем више ништа. Додуше, вратила сам пар килограма које сам била скинула, али Боже мој. Здравље је најбитније. Не бих се више враћала на аутофагију, мени је баш пореметила хормоне - закључила је.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas