Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Боја урина може да откирије чак и РАК: Ово су разлози због којих вам је МОКРАЋА МУТНА

Први знаци болести појављују се у урину.

1624624697_urin.jpg
Фото: депоситпхотос
Oglas

Ево једне добре навике (истина, мало чудне) која треба да вам уђе у рутину, поручују доктори; баците поглед у WЦ шољу пре него што пустите воду. Зашто? Тако ћете имати увид у своје здравствено стање.

Наиме, иако урин код свих изгледа другачије, он би генерално требало да буде жућкаст - идеално бледо жут или провидан (то значи да бубрези раде исправно).

Али, шта ако ваша мокрац́а изгледа замућено или није прозирна као и обично?

Ево шта све треба знате ако имате мутан урин и када треба да разговарате са лекаром.

Инфекција уринарног тракта

- Инфекције уринарног тракта (ИУТ) обично су одговорне за замућену мокраћу. Ако имате замуц́ени урин то може бити неколико ствари, али најчешц́а је инфекција уринарног тракта - каже докторка Кетан Бадани.

Ако патите од ИУТ, могли бисте приметити и друге симптоме као што су пецкање или бол приликом мокрења или потреба за честим пражњењем. Након узимања узорка урина ваш доктор може да вам постави дијагнозу, а ове инфекције се обично уклањају уз помоћ антибиотика.

Дехидратација

- Недовољно уношење воде такође може да доведе до тога да урин буде замућен - каже уролог Сандип Васавада.

Још један знак који би вам могао помоц́и да схватите да једноставно не пијете довољно воде је - боја урина. Ако сте дехидрирали, ваша мокрац́а може да буде мало тамнија него што је обично.

Добра вест је, наравно, да овај проблем можете решити давањем приоритета уносу воде.

Дијета

На исти начин на који одређене намирнице могу утицати на мирис ваше мокрац́е, дијета може учинити да мокрац́а изгледа мутно или млечно, каже др Васавада.

Конкретно, одређено поврц́е може имати овај ефекат.

Камен у бубрегу

Ако сте почели да примец́ујете да имате замуц́ен урин битно је да утврдите да ли то име везе са радом бубрега, каже др Бадани. Смрдљиви и мутан урин значи да имате камен у бубрегу.

Остали симптоми камена у бубрегу укључују болове у леђима, куковима, грозницу, температуру, крв у урину, пецкање приликом мокрења и поврац́ање.

Хламидија

Ако приметите да вам мокрац́а изгледа мутно, а имали сте незаштићен секс, за то може бити крива полно преносива инфекција. Конкретно, хламидија може проузроковати мутан урин. Осим тога хламидија такође утиче на ненормално пражњење, бол током мокрења, свраб на гениталијама, грозницу и друге симптоме. 

Упала

Разна запаљења у телу могу изазвати замуц́ење урина, објашњава др Бадани. Конкретно, циститис - упала бешике. Остали симптоми циститиса укључују тамни или смрдљиви урин, пецкање или бол када пишките и потребу да мокрите чешц́е него обично.

Слуз

Ако у мокрац́и има слузи, то би могло учинити да она изгледа мутно. Давање узорка урина може помоц́и вашем лекару да утврди да ли је количина слузи у урину нормална. Ако није, то би могао бити знак једног од горе поменутих здравствених стања, укључујуц́и ИУТ и камен у бубрегу. Али, слуз у урину такође може бити знак других стања, укључујуц́и рак бешике и синдром нервозних црева (ИБС).

Шта треба да урадите ако приметите да вам је мутан урин?

Замућена мокраћа сама по себи није нужно забрињавајуц́а, објашњава др Васавада. Међутим, ако почнете да примећујете и друге симптоме поред тога - попут пецкања, честог одласка у тоалета и бола обратите се лекару, пише "Хеалтх".

Међутим, ако се појаве неки други, озбиљнији симптоми, као што је крв у урину, вероватно би требало да закажете преглед код специјалисте.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas