Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САН

Бројни су бенефити: Научници објашњавају због чега треба ићи на спавање у 22 САТА

Пробудите се одморни и наспавани.

1644264388_e0507b541dd5952657f53bcbd93397e32ec4e7a0.jpg
Фото: Sutterstock
Oglas

Сваком од нас је потребан квалитетан сан како бисмо одморили тело и били спремни за свакодневне активности.

Како преноси "Bright Side", најбоље би било да одете у кревет око 22 сата. Рани одлазак на спавање има јако пуно позитивних учинака на тело и ум. Многе познате звезде практикују ову навику, а међу њима су Опра Винфри и Ана Винтур.

Прочитајте још: Пробудићете се ОДМОРНИ: Три вежбе које ће вам помоћи да се решите БОЛА У ЛЕЂИМА

Квалитетнан одмор

Најпре, најдубљи и најмирнији део нашег сна је између 22 сата и 2 ујутро што значи да уколико рано одемо у кревет на спавање, бићемо наспавани и одморни.

Такође, једно истраживање показало је да ранији одлазак на спавање помаже да зауставимо негативне мисли које нам се увеће мотају по глави и због којих не можемо заспати.

Тело се враћа у форму

Кад смо у дубоком циклусу спавања, наше тело се лечи стварањем соматропина - хормона раста.

Ова кључна активност помаже да будемо у топ форми наредног дана, посебно када су у питању физички активне особе.

Смањује се стрес

Недовољно спавања може да створи веома висок ниво хормона стреса кортизола у телу. Последица тога је стварање тескобе.

Када добро одморите и тако смањите тај ниво кортизола, имаћете више енергије током дана.

Боља контрола над емоцијама

Истраживања су показала да људи који спавају довољно углавном су срећнији у животу.

Када нам пак недосаје квалитетног сна, наше емоције могу бити нестабилније јер их је теже контролисати.

Такође, раније спавање може значити и раније буђење, што може бити важно ако желимо ухватити више дневног светла и серотонина - хормона среће за побољшање расположења.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas