Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Бројни су разлози зашто би требало да једете КЕСТЕН ОВЕ ЈЕСЕНИ: Ево на шта треба да обратите пажњу када га купујете, али и ко не би требало да га конзумира

Овај плод садржи бројне хранљиве материје које су потребне организму

1666774201_pexels-francesco-paggiaro-750973.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Питоми кестен је орашасти плод који углавном расте у јужном делу Европе и на Средоземљу, а неки записи тврде да је једна од првих намирница коју су људи конзумирали.

Сто грама печеног кестена има око 245 калорија, па зато плодове називамо намирницом високе енергетске вредности. Занимљиво је да се калоријска вредност удвостручује његовом термичком обрадом, а повећава се и количина беланчевина и угљених хидрата у плоду.

Садржи глутен

Више од четрдесет одсто кестена чини скроб, због чега је погодан за припрему пиреа, супа и других слатких и сланих јела. С обзиром на то да садржи глутен, не препоручује се особама које болују од целијакије или га избегавају у својој исхрани.

Прочитајте још: Може смањити појачан осећај глади и убрзати метаболизам: Чај од цимета има фанстастична дејства, али само ако се спрема на одређен начин (РЕЦЕПТ)

Богат влакнима, витаминима и минералима

Кестен је одличан извор прехрамбених влакана која смањују ниво лошег холестерола у крви, али и подстичу рад црева, односно гарантују бољу и редовнију столицу. Богат је калијумом и фосфором, као и незасићеним мастима, па се препоручује особама које пате од болести срца и кардиоваскуларног система, али и бубрежним болесницима. Уз то има значајну количину витамина А, Б и Ц, као и мангана, калцијума, хлора, гвожђа и магнезијума. Бакар је минерал који појачава снагу костију, помаже у производњи црвених крвних зрнаца, побољшава рад нервног система и оснажује имунитет тела. Око 80 грама кестена дневно задовољава петину потребе за овим минералом, па се свакако препустите уживању у овом орашастом плоду.

Припазите кад купујете кестен

Када купујете свеже кестење, одаберите плодове сјајне површине и без видљивих оштећења љуске. Када их узмете у руку, тежнина би требало да одговара његовој величини. Избегавајте кестење које има шупљи звук. Убрано или купљено кестење чувајте на тамном и хладном месту.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas